Státní orgány brzdí vydávání majetku církvím. Bojí se

29.04.2014 7:31

Národní památkový ústav oddaluje vydání památky UNESCO, kostela na Zelené hoře, církvi. Národní galerie zase otálí s vrácením vyšebrodského oltáře a dalších uměleckých děl. Informuje o tom dnešní Právo s tím, že společným jmenovatelem těchto a dalších případů je strach státních institucí vydávat církvím majetek. Ten je motivován veřejným i politickým tlakem neudělat chybu, která by se jim mohla vymstít.

Státní orgány brzdí vydávání majetku církvím. Bojí se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel, ilustrační foto

Podle zákona by měly úřady, vydávající církvím v rámci restitucí majetek, do konce června rozhodnout, co stát církvím vydá a co ne. Jenže podle listu úřady zatím vrátily církvím jen 3 % z požadovaných 30 tisíc hektarů polí, luk a rybníků a jen 5 % ze 150 tisíc hektarů nárokovaných lesů.

K rychlejšímu rozhodování příslušné úřady zatím nic nenutí, protože zákon za prodlení nestanovil žádné sankce. A tak některé instituce, jako například Národní galerie, zatím církvím nevydaly nic.

Deník v této souvislosti uvádí,  že na vině jsou spory kolem jmenování nového ředitele NG Jiřího Fajta, ten se má ujmout úřadu až v červenci. Pověřený ředitel NG Vít Vlnas nechce do té doby dělat žádná rozhodnutí, která by mohli politici v budoucnu zvrátit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…