Stávka učitelů? Babiš zjistí, že voliči jsou na ně naprdnutí. A zvysoka se na ně..., padlo

06.11.2019 7:55

Středa je dnem školské stávky. A názory na to, proč se učitelé a další školští pracovníci rozhodli takto vládě Andreje Babiše postavit, se samozřejmě různí. Od názoru, že měli stávkovat už dávno a dlouhodobě, po rozbory, co se vzpourou ve veřejném sektoru provede premiér Babiš. Ten první na své sociální síti prezentoval bývalý ředitel radiostanice Vltava a později neúspěšný kandidát do europarlamentu Petr Fischer. Ten druhý pak komentátor Petr Kamberský.

Stávka učitelů? Babiš zjistí, že  voliči jsou na ně naprdnutí. A zvysoka se na ně..., padlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident republiky Miloš Zeman navštívil při příležitosti zahájení nového školního roku Základní školu Curieových

Petr Fischer se na úvod rozohnil: „30 let se mluví o reformě školství, prakticky se reformuje 30 let.“ A výsledkem prý je „kde nic, tu nic“.

Anketa

Chystáte se oslavovat 30. výročí ,,Sametové revoluce"?

6%
94%
hlasovalo: 27372 lidí

Ministři prý nejsou schopni učitele ani pořádně zaplatit. „Jediný, kdo fakticky zvedl platy učitelů, byla Petra Buzková, i Miloš Zeman na Vysočině jí to povolil, i když ji všude kritizoval,“ psal Fischer.

Proto podle něj učitelé mají právo se domáhat přidání. „Stávkovat za vyšši mzdy je v ČR jediný legální způsob, jak stávkovat, všechny ostatní se vystavují riziku právního napadení a náhrady škod,“ dodal. Učitelé už prý dlouho stávku odkládali, mysleli při tom na děti i na jejich rodiče, přitom ti podle něj vnímají učitele jen jako laciný servis.

Takže bývalý rozhlasový ředitel burcuje: „Učitelé měli stávkovat dávno, bez tvrdého nátlaku se v této zemi nedočkají ničeho, ostatně jako v žádné jiné zemi, učitelé si většinou museli všude na světě své vydupat.“ Čísla, kterými mává vláda, třeba 42 tisíc hrubého, jsou podle něj zcela nesmyslná.

A pokud jde o samotnou stávku, tak Fischer zastává názor, že by měla co nejvíce bolet. „Stávka musí být dlouhodobá, jinak tradičně vyšumí, konec ohledů, je třeba zamávat všemi,“ nabádá.

Komentátor Kamberský z Lidových novin naopak zastává názor, že lidé učitelskou stávku nepochopí. Ono je totiž obecně těžké pochopit, za co vlastně stávkujete, když vám chtějí přidat deset procent.

Stávka jen postaví veřejnost proti učitelům. A premiér to velmi rychle zjistí ze svých průzkumů. „A až Babiš z interních průzkumů zjistí, že jeho voliči jsou na kantory naprdnutí, tak se na školy zvesela vykašle. Tak jako na ně kašlaly všechny vlády před ním,“ obává se komentátor.

Vinu přičítá naprosté neschopnosti školských odborů Františka Dobšíka. K tomu citoval názor Tomáše Feřtěka, který se objevil v Respektu. Ten píše o zcela mimořádném komunikačním selhání, ve kterém důvody stávky nepochopila ani řada učitelů.

Důvod, kvůli kterému odbory školy zavírají, je totiž velmi podivný. Nejde o nic více než o to, že nechtějí, aby z přidaných deseti procent o dvou rozhodoval ředitel školy v rámci osobního ohodnocení.

„Takže není divu, že se veřejnost v postoji k učitelské stávce rozštěpila na dvě části. Na ty, kteří vůbec nerozumí, proč učitelé stávkují zrovna v době, kdy jim stát po letech konečně masivně přidává. Tihle lidé si nejspíš myslí, že jsou učitelé nenažraní a berou víc, než si zaslouží, jakkoli to není pravda. A pak je tu ta druhá, mnohem menší část, která rozumí tomu, kvůli čemu odbory pana Dobšíka stávkují – a o to intenzivněji si ťuká na čelo,“ kroutí hlavou Feřtěk.

Ke stejnému poznatku došel i komentátor Kamberský. Lidé prý pouze vědí, že se ve středu zavřou školy, ale důvodům nerozumí vůbec nikdo.

„A do toho mi volá veřejnoprávní médium, abych okomentoval omluvu Grospiče ze jeho dementní výroky. Ne, nezlobím se na veřejnoprávní médium že řeší pípoviny. Zlobím se na svět, v němž řešíme pípoviny úplně všichni,“ uzavřel komentátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…