Štěch se pohádal s Kuberou před kamerami. Kdo může mít jaký názor?

12.02.2012 12:12

Senátem prošla přímá volba prezidenta. Ne všichni senátoři jsou z ní však nadšení. „Je to neuvěřitelný maglajz, Mičurinův sen byl splněn, naroubovali jsme rajčata na brambory a teď čekáme, co se stane,“ vyjádřil se o přímé volbě senátor ODS Jaroslav Kubera.

Štěch se pohádal s Kuberou před kamerami. Kdo může mít jaký názor?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch

„Všechny hlavní pilíře moci jsme měli volené přímo, kromě prezidenta. Navíc v předchozích volbách neudělal Senát dobrý dojem, probíhaly pod velkým nátlakem. Přímá volby bylo také přání občanů,“ uvedl v Partii předseda Senátu Milan Štěch z ČSSD.

Přímá volba připraví státní pokladu o miliardu korun. Výrazně by se mohlo ušetřit, pokud by se volba prezidenta spojila s jinými volbami. „Pokud se strany domluví, tak se můžou konat spojeně. U první volby se to už ale nestihne,“ myslí si Štěch. Kubera se domnívá, že pokud se spojení voleb nenavrhne teď, tak už nikdy.

Uzurpace moci

Kubera tvrdí, že přímá volba občanům nic nepřinese, neboť prezident bude mít velmi omezené pravomoce. „Nebude moc lépe vetovat, nebude mít zákonodárnou moc, nebude moci vetovat rozpočet. Prezident však bude mít tendence si uzurpovat více moci než mu dává ústava, neboť za ním bude mandát občanů.“



Jedním z hlavních úkolů Senátu byla volba prezidenta. K čemu je teď Senát, když mu odpadla hlavní funkce, ptal se Kubera před kamerami. „Volba prezidenta jednou za pět let nebyla jediným úkolem Senátu,“ nesouhlasil Štěch. „Senát především projednává zákony.“

„Představme si situaci, že až se zjistí, že většina lidí si přeje zrušení Senátu, tak si to dají populistické strany do programu a získají tak hlasy,“ nastínil Kubera situaci, kdy by mohlo dojít ke zrušení Senátu.

Štěch několikrát Kuberu obvinil z názorového mišmaše, na který snad ani nemá smysl reagovat. Kubera naopak kontroval, že jej nebude nikdo poučovat o tom, co může říkat, nebo jaký má mít na co názor. Moderátor Punčochář tak nedělní diskusi ukončil větou: "Tak tady v přímém přenosu vidíte, když se ve studiu sejde pravicový a levicový senátor."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …