Štětina obvinil šéfa BIS ze zneužití pravomoci v kauze Hučín

03.11.2011 6:08

Ředitel Bezpečnostní informační služby Jiří Lang se podle senátora TOP 09 Jaromíra Štětiny dopustil zneužití pravomoci veřejného činitele. Obvinění se týká případu bývalého důstojníka kontrarozvědky Vladimíra Hučína.

Štětina obvinil šéfa BIS ze zneužití pravomoci v kauze Hučín

Senátor TOP 09 Jaromír Štětina tvrdí, že BIS se podílela na Hučínově kriminalizaci. Kontrarozvědka už dříve Štětinova obvinění odmítla.

"Generál Lang je přímo odpovědný za dlouholetou kriminalizaci a věznění nevinného člověka. Generál Lang překročil v této kauze pravomoci veřejného činitele a jako ředitel je trestněprávně odpovědný," uvedl dnes Štětina v dopise předsedovi sněmovní komise pro kontrolu BIS Richardu Dolejšovi.

Bublan tvrdí, že Štětina je paranoik

Senátor obvinil už v září kontrarozvědku z toho, že stojí za jeho zastrašováním. Důvodem jsou dokumenty, které podle Štětiny svědčí o protiprávním postupu kontrarozvědky v Hučínově případu. Dokumenty poskytl Dolejšově komisi. Tvrdí také, že kontrarozvědka se spolu poslancem ČSSD a někdejším ministrem vnitra Františkem Bublanem snaží ochromit komisi, která by se měla případem zabývat. Také Bublan senátorova slova odmítl, Štětina podle něho podléhá paranoie.

Proti se staví i BIS

Také BIS se proti senátorově tvrzení ohradila. Mluvčí kontrarozvědky Jan Šubert jej označil za nehorázné.

Bublan, který se v minulosti podílel na řízení BIS, zastavil podle senátora v roce 2000 vyšetřování bombových útoků na Přerovsku potom, co Hučín odhalil jejich spojení s KSČM. Spolu s Langem se snaží podle Štětiny zabránit tomu, aby se komise věnovala jeho svědectví a důkazům v Hučínově případu, aby nevyšlo najevo, že se podíleli na přípravě procesu s Hučínem.
 

Policie už jednou případ odložila

Sněmovní komise se Hučínovým případem v souvislosti s BIS zabývala už před třemi lety na základě Štětinova podnětu. Tehdy dospěla k závěru, že civilní kontrarozvědka neporušila zákon a její příslušníci nezneužili svá oprávnění. Štětina tehdy podal na BIS i trestní oznámení, policie však později případ odložila. Podle Štětiny ale komise rozhodovala ještě před tím, než byl Hučín soudem všech obvinění zproštěn.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…