Sto třicet lidí ve sklepě. Skoro měsíc. BBC přinesla dramatické svědectví z ruského záboru

08.04.2022 9:39 | On-line

Je tu další svědectví, jak vypadá ruská okupace Ukrajiny. V jedné z vesnic na severu země nahnali okupanti na 130 místních obyvatel do sklepa zdejší školy a tam je drželi na asi 65 metrech čtverečních. Téměř měsíc. Nejmladším nuceným obyvatelem školního sklepa se stalo dvouměsíční miminko. Čím si muselo projít? Nahlédněte.

Sto třicet lidí ve sklepě. Skoro měsíc. BBC přinesla dramatické svědectví z ruského záboru
Foto: Repro Twitter
Popisek: Charkov - 24.2.2022

EU, USA i NATO posílají na Ukrajinu nové zbraně. CNN odhadla, že administrativa Joe Bidena poskytla Ukrajině pomoc za asi 1,7 miliardy dolarů, což je v přepočtu asi 44,2 miliardy korun. EU poslala Ukrajině vojenské vybavení za asi 24,5 miliardy korun. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba Západu sdělil, že jeho země potřebuje co nejvíc zbraní a to co nejrychleji, protože vláda v Kyjevě čeká, že Rusové tvrdě udeří na východě.  

A mezitím se svět dozvídá o dalších válečných hrůzách, které padají na vrub ruských okupantů. Tentokrát ve vesnici Yahidne u Černihivu. Rusové tuto vesnici okupoval od 5. března do 2. dubna, tedy skoro měsíc. Agresoři zdejší muže, ženy a děti nahnali do sklepa místní školky a tam je drželi pod kontrolou. Čtyři týdny bylo 130 lidí nuceno společně přežívat na 65 metrech čtverečních. Jedním z nich byl i šedesátiletý Mykola Klymčuk, který se rozhodl BBC popsat, co ruská okupace pro obyvatele znamenala. Vzal reportéry i do zmíněného sklepa.

„Když jsme začali sestupovat po krátkém schodišti, ucítili jsme zápach nemocí a rozkladu. Místnost byla špinavá - na podlaze byly rozházené matrace, oblečení, boty a knihy, uprostřed byly čtyři malé postýlky a v jednom rohu skříňka na nádobí,“ začali novináři popisovat, co uviděli.

„Tohle byl můj půlmetrový prostor. Spal jsem ve stoje," prozradil Mykola. Hlas se mu zlomil a začal plakat. „Přivázal jsem se tady šátkem k zábradlí, abych nepřepadl. Strávil jsem takhle 25 nocí,“ pokračoval po chvíli.

Spát prý stejně nešlo, protože zajatce ve sklepě děsila nekončící dělostřelba.

Prozradil, že se bál pohnout, aby nešlápl na jiné lidi namačkané ve sklepě školy. Strach měl především o desítky dětí, které se ve sklepě také nacházely. Nejmladšímu z nich prý byly teprve 2 měsíce.

„Za dobu, co jsme tady museli pobývat, zemřelo 12 lidí," prozradil Mykola s tím, že mrtvé nebylo kam odnést. Lidé museli ve sklepě přežívat i s mrtvými. A ve sklepě nebylo jak větrat. Jediná dvě sklepní okénka byla zabedněna.

Umírali prý především starší lidé. Mykola má za to, že se někteří z nich zkrátka udusili. „Za normálních podmínek by nezemřeli. Putin je válečný zločinec,“ řekl Mykola. „Začaly mi otékat nohy. Ale pořád jsem si říkal, musím to přežít. Musím, pro svou dceru a dvě vnučky,“ pokračoval.

Jednou za čas, asi tak dvakrát denně, Rusové pouštěli obyvatel sklepa ven a dovolili jim, aby si uvařili nějaké jídlo na otevřeném ohni. Při jednom takovém pobytu venku prý ruský voják Mykolovi sdělil, že jim velitelé slibovali, že budou na Ukrajině jen 4 dny, že se obrana země za 4 dny zhroutí a ruské jednotky vstoupí do Kyjeva jako vítězové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…