Stoltenberg v Kyjevě: Ruské bludy... Budoucnost Ukrajiny je v NATO

28.09.2023 22:53 | Monitoring

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg navštívil ve čtvrtek Kyjev a při rozhovorech s prezidentem Volodymyrem Zelenským a s kyjevskou vládou zdůraznil silnou podporu NATO Ukrajině. Prohlásil, že budoucnost Ukrajiny je v NATO a že Rusové bojují za imperiální bludy. Ukrajinské síly podle tajemníka NATO „postupně získávají půdu pod nohama“ v protiofenzivě proti ruským silám, uvedla agentura Reuters.

Stoltenberg v Kyjevě: Ruské bludy... Budoucnost Ukrajiny je v NATO
Foto: Repro ČT24
Popisek: Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

„Ukrajinci bojují za své rodiny, budoucnost a svobodu, Moskva bojuje za imperiální bludy,“ řekl generální tajemník. Uvítal, že Ukrajina má silnou podporu všech spojenců v NATO. Ukrajinské síly podle Stoltenberga „postupně získávají půdu pod nohama“.

Dále poznamenal, že více než 140 zemí se v OSN postavilo za suverenitu Ukrajiny. „Mezitím je Rusko na světové scéně oslabeno, odříznuto od mezinárodních trhů, zůstává doma na mezinárodních summitech a omezuje se na shánění zbraní od režimů, jako je Írán a Severní Korea,“ uved Stoltenberg.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zdůraznil, že Ukrajina potřebuje větší protivzdušnou obranu proti ruským útokům, a řekl, že Moskva jen v noci na dnešek použila více než 40 bezpilotních letounů Shahed. „Tak je to téměř každou noc. Potřebujeme odpovídající zvýšení tlaku na Rusko a odpovídající zvýšení našeho vzdušného štítu,“ řekl Zelenskyj.

Stoltenberg připomněl, že „neustále tlačí“ na spojence v NATO, aby poskytli Ukrajině větší podporu a aby urychlili dodávky, „v neposlední řadě“ systémů protivzdušné obrany, napsala agentura Reuters.

Podle americké CNN také sdělil, že NATO má uzavřeny rámcové smlouvy na „klíčovou munici“ pro Ukrajinu v hodnotě 2,4 miliardy eur (2,53 miliardy dolarů), včetně závazných objednávek v hodnotě 1 miliardy eur (1,54 miliardy dolarů). „Pomůže to spojencům doplnit jejich zásoby a zároveň pokračovat v podpoře Ukrajiny,“ dodal tajemník NATO.

„Čím silnější bude Ukrajina, tím blíže budeme k ukončení ruské agrese, Rusko by mohlo složit zbraně a ukončit válku ještě dnes,“ prohlásil Stoltenberg.

A odsoudil ruské údery v blízkosti ukrajinských hranic s Rumunskem, které je členem NATO. Podotkl, že neexistují žádné důkazy o tom, že by tyto údery byly úmyslným útokem na Rumunsko, ale označil je za „bezohledné“ a „destabilizující“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jestřáb Stoltenberg se na pokyn svého amerického zaměstnavatele, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 29.09.2023 10:19:15
snaží udržet válku v chodu co nejdéle. Slovo mír či mírová jednání jsou pro tohoto poskoka USA zakázány už jen vyslovit. Čím déle válka potrvá, tím víc pro nás bude vše dražší a dražší, někdo to totiž platit musí. Konečný cíl USA a globalistů - rozparcelovat Rusko do několika protektorátů, shrábnout jejich přírodní bohatství a Rusy zkolonizovat po vzoru východní Evropy.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…