Stovky lidí protestovaly dnes večer proti nominaci Štěpánka do RRTV

01.10.2018 22:01

Zhruba dvě stovky lidí se dnes večer sešly na Malostranském náměstí v Praze, aby vyjádřily svůj nesouhlas s nominací Petra Štěpánka do Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Vyzvali poslance, kteří mají o novém členovi velké vysílací rady hlasovat, aby vybrali jiného kandidáta a aby jejich hlasování bylo veřejné. Protestní akci svolal spolek Milion chvilek pro demokracii. Štěpánka, který v radě už před lety zasedal, nominovalo vládní hnutí ANO.

Stovky lidí protestovaly dnes večer proti nominaci Štěpánka do RRTV
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Štěpánek

„Petr Štěpánek je nezpůsobilý, není nestranný, jeho nominace sleduje jediný cíl – rozložit mediální radu a napomoci zničení nezávislosti České televize,“ uvedli na demonstraci pořadatelé protestu. Poslancům adresovali otevřený dopis. Žádají, aby zákonodárci volili člena rady veřejně, a ne tajně, a také aby vybrali jiného kandidáta.

Takzvanou velkou vysílací radu tvoří 13 členů, které na návrh Sněmovny jmenuje a odvolává premiér. Nyní se bude v RRTV obsazovat místo po Miladě Richterové, které končí šestiletý mandát začátkem října. Dolní komora by měla nového člena volit na říjnové schůzi.

Podle usnesení sněmovní volební komise na post kandidují někdejší člen rady Petr Štěpánek za hnutí ANO, právnička Olga Ulrichová za Piráty a bývalý náměstek ministra kultury Patrik Košický za KDU-ČSL.

Nominaci bývalého člena ODS Štěpánka, který byl už v minulosti členem RRTV i jejím místopředsedou, kritizovali zástupci šestice iniciativ a profesních svazů. Mezi nimi byli předsedové Syndikátu novinářů Adam Černý, Českého centra PEN klubu Jiří Dědeček a Českého filmového a televizního svazu FITES Martin Vadas. V prohlášení vyjádřili obavy o veřejnoprávní televizi. Štěpánek se podle nich „netají svojí snahou o zničení České televize“. Podle pořadatelů dnešního protestu Štěpánek publikuje také na dezinformačním serveru.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání mimo jiné uděluje, mění a odnímá licence k provozování vysílání, dohlíží na pluralitu programové nabídky a informací a dbá na obsahovou nezávislost vysílání. Sleduje obsah rozhlasového a televizního vysílání, za porušení vysílacích zákonů ukládá sankce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…