Strach francouzského hlavního proudu z Le Penová. Po zastřelení policisty v Paříži ještě stoupl

21.04.2017 7:27

Páteční Lidové noviny přináší bližší informace o útoku na pařížském bulváru Champs-Élysées. Útok, při němž zemřeli policista a střelec, může v nedělním prvním kole nahrát krajně pravicové političce Marine Le Penové.

Strach francouzského hlavního proudu z Le Penová. Po zastřelení policisty v Paříži ještě stoupl
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Francouzský prezident Francois Hollande vystoupil ještě během noci na pátek před Francouze a Francouzky a promluvil k nim o útoku teroristické povahy. Zatím však nebylo s definitivní platností potvrzeno, že šlo o teroristický útok. Ať už šlo o akt teroristů či nikoli, mohl by posílit pozice krajně pravicové političky Marine Le Penové.

„Lidé mladší 35 let vyrůstali ve společnosti, kde Národní fronta vždy byla přítomna a tvoří už součást francouzského politického života. Dochází tak k jisté normalizaci či banalizaci této strany,“ vysvětluje pro LN francouzský politolog Guillaume Bernard z Katolického institutu pro postgraduální studia v Paříži. „Mladí lidé žádají něco stabilnějšího než konzumní společnost. Na část této poptávky zjevně odpovídá Národní fronta,“ dodává.

Jeden útočník byl zastřelen, druhý podle francouzských médií uniká. Při útoku bohužel zemřel jeden policista a další strážci zákona byli zraněni. Nutně nemuselo jít o teroristický útok, podle agentury Reuters to mohla být také loupež.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…