Straka s kánětem na ruce. Tak vypadá mítink kandidáta na brněnského starostu

03.10.2014 18:50

REPORTÁŽ Už třetí týden je každý den na Náměstí Svobody v Brně k vidění lídr TOP 09 v komunálních volbách pro Brno-střed Bohumil Straka. Na stánku je k nepřehlédnutí, protože ho pravidelně doprovází káně. Někteří lidé se zpočátku zajímají především o dravce, ale nakonec obyčejně dojde i na diskuzi, s čím jde Bohumil Straka do komunálních voleb.

Straka s kánětem na ruce. Tak vypadá mítink kandidáta na brněnského starostu
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Bohumil Straka, kandidát na starostu v Brně střed, je na stánku TOP 09 v doprovodu káněte nepřehlédnutelnou postavou.

Městská část Brno-střed je největší částí města, v níž žije více než 90 000 obyvatel. Tím pádem je dle Bohumila Straky také nejkomplikovanější. Kumulují se zde všechny problémy, týkající se například nedostatku parkovacích míst za přijatelnou cenu, nepřizpůsobivých občanů a lidí bez domova.

Lidé nevěří, že mluví s kandidátem na starostu

„Na stánku je to velmi zajímavá psychologicko-politologicko-sociologická sonda do života obyvatel. Mnohé šokuje, že jim letáčky s volebním programem dává přímo kandidát na starostu. Často se ještě ohlíží, jestli jsem to skutečně já, kdo s nimi komunikoval,“ podělil se o zkušenosti ze stánku na Náměstí Svobody politik.

TOP 09 se s programem trefila do problémů obyvatel

Dále kandidát na starostu uvedl, že ho těší, že se TOP 09 trefila s volebním programem do starostí obyvatel centra Brna. Sem na prvním místě patří bydlení, kdy nájemné v městských bytech neodpovídá kvalitě. Bojují s parkováním, vadí jim špinavé nádraží, chybějící relaxační prostory a malé vyžití pro děti. TOP 09 proto plánuje otevřít v odpoledních hodinách školní hřiště pro širokou veřejnost. „V Brně se podporuje profesionální sport, Velká cena, ale zcela jsou opomíjeny rodiny s malými dětmi,“ připomněl jednu z bolestí centra města Straka.

V Brně-střed je pět set volných bytů

Za hlavní problém ale označil městské byty. Ve většině případů v nich nájemníci za metr čtvereční zaplatí 96 korun. „Při sto metrech čtverečních je to jen za nájem bezmála deset tisíc, k čemuž je třeba přičíst inkaso, takže se rázem octnete na patnácti tisících, což už je nad tržní hodnotou. Z toho důvodu má město pět set volných bytů, v nichž nikdo nechce bydlet,“ upozornil lídr TOP 09 v Brně-střed. Dle jeho mínění lidé o tyto byty nemají zájem nejen kvůli ceně. Nevýhodou je, že nemají kde zaparkovat, v okolí se pohybují nepřizpůsobiví lidé a byty jsou ve většině případů staré, nezaizolované, takže jsou zde také vyšší spotřeby energií.

Cenu bytů by mohly vyřešit nové kategorie

„Je to velký problém. Navrhujeme, aby bylo nájemné odstupňováno v několika kategoriích dle lokalit, kde se byty nachází. V současné době máme jen dva stupně. Tam, kde je to možné, chceme, aby se z větších bytů udělaly stavebními úpravami třeba dva menší. Někde to samozřejmě nejde, ale v celé řadě případů ano. Zbytek ať se potom nabídne ve dražbě,“ nastínil plány možného řešení bytové problematiky Straka. Dále uvedl, že nechápe, jak může být na úřední vývěsce vyvěšeno nějakých třicet, čtyřicet bytů, když je jich volných pět set. „Vypočítali jsme, že ušlý zisk činí zhruba pětatřicet milionů korun,“ upozornil lídr TOP 09.

Chybí parkovací místa za přijatelnou cenu

Bohumila Straku štve, že je v centru města ve vedení dvacet let ODS, která nyní z předvolebních billboardů hlásá, že vyřeší problémy s parkováním v centru města. „Ptám se, co dělali těch dvacet let? My dlouhou dobu upozorňujeme na to, že nemají žádnou koncepci. Nastavěly se zde parkovací domy, které zejí prázdnotou, protože je zde parkování předražené. Jako záchytná parkoviště by se mohly využít prostory v budoucím jižním centru, kde dnes rostou náletové křoviny a lebeda. Připadá mi nesmyslné nevyužívat tato místa a nechávat je ladem,“ uvedl jeden příklad Straka. Dle jeho mínění by mohlo pomoct také tzv. dynamické parkovné, kdy by cena za stání byla odstupňována podle vytíženosti. Vytíženost parkovišť by mohly monitorovat počítače a poté vše vyhodnotit. Ve špičce by se za parkování platilo více a mimo špičku zase méně. „V zahraničí už tento systém dávno funguje, tak nevím, proč by to nemohlo jít u nás. Platit stále třicet korun za hodinu je prostě špatné nastavení poplatků za parkovné,“ řekl kandidát na starostu.

Chtějí probudit k životu nábřeží řek

Za další nedostatek pak označil chybějící místa k relaxaci. Bohumil Straka by byl rád, kdyby se do života uvedly nejen zelené plochy, ale také například nábřeží řeky Svratky a Svitavy. „Zde má město skutečně velké rezervy. A znovu musím připomenout, že pokud je to možné v podobných městech v zahraničí, proč by to nemohlo jít u nás,“ tázal se sám sebe Straka.

TOP 09 by ráda otevřela radnici odborníkům a veřejnosti. Jejím cílem je, aby byly na internetu zveřejňovány smlouvy i s případnými dodatky. Za vhodné považuje, aby dvanáct komisí a dva podvýbory, které na radnici pracují, nebyly obsazeny pouze komunálními politiky, jak je tomu doposud, ale také skutečnými odborníky z oboru. „Pokud vím, tak v současné době zde spolupracují pouze nějací architekti, což je málo. Každá strana by proto měla do komisí a výborů nominovat nejen své politiky, ale také odborníky,“ uvedl jednu z možných cest k otevřenosti radnice Straka.

S komunisty by do koalice nešel

O sestavení případné koalice Bohumil Straka mluvit nechtěl, protože je to podle něj před volbami předčasné. V jednom mám ale naprosto jasno. Nikdy by nešel do koalice s komunisty. Nestrpěl by ani jejich tichou podporu. „Jejich filosofie je prostě zhoubná a dodneška se potýkáme s jejími následky. Po revoluci už se vyměnila jedna celá generace, ale myšlení lidí se nezměnilo Stále si mnoho lidí myslí, že jsme poměrně rovnostářský stát, kde čekají s nataženou rukou a říkají: „Státe, postarej se, já nic dělat nebudu, protože mám na všechno nárok. A to je deformace z reálného socialismu,“ zdůvodnil své pevné rozhodnutí Straka.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Filip Ferbie

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…