Strany a hnutí musí předložit sněmovní kandidátky do 3. srpna

29.12.2020 6:30

Strany a hnutí budou mít podle zákonných lhůt do úterý 3. srpna čas na to, aby sestavily a předložily kandidátní listiny pro sněmovní volby v příštím roce. Ty se uskuteční o druhém říjnovém víkendu. Termín voleb dnes vyhlásil prezident Miloš Zeman. Budou o týden dříve, než byl nejzazší termín pro konání sněmovní voleb.

Strany a hnutí musí předložit sněmovní kandidátky do 3. srpna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasovací lístky pro sněmovní volby 2017

Až prezidentovo rozhodnutí bude vyhlášeno ve Sbírce zákonů, bude tím zahájena oficiální volební kampaň s povinnostmi pro kandidující uskupení, které se týkají transparentnosti financování kampaně.

Krajské úřady rozhodnou o tom, která volební uskupení budou při splnění všech zákonných nároků na jejich kandidaturu k volbám připuštěna, nejpozději v pátek 20. srpna. O čtyři dny později dostanou zaregistrovaná uskupení volební čísla. Česká televize a Český rozhlas budou moci volební spoty stran vysílat od 22. září do 6. října. O den dříve, tedy 5. října, začne platit zákaz zveřejňování volebních průzkumů.

Volby do Sněmovny se podle ústavy konají ve lhůtě, která začíná třicet dnů před uplynutím volebního období a končí dnem, kdy volební období uplyne. Minulé volby do Sněmovny se konaly 20. a 21. října 2017. Nadcházející sněmovní volby se tak musí konat nejpozději 15. a 16. října, nejdříve 17. a 18. září. Hlava státu na vyhlášení přesného termínu měla podle zákonných lhůt čas do 10. července.

Se stanovením pevného termínu konání voleb na konec prvního říjnového týdne počítá novela volebních zákonů, vztahuje se ale pouze na volby krajské, senátní a obecní. Zavedení pevného termínu vláda navrhla kvůli tomu, aby se přestal přibližovat k letním měsícům. Zatímco například loni se komunální volby uskutečnily počátkem října, o dvě desetiletí dříve se konaly v polovině listopadu. Sněmovna zatím projednávání této novely nedokončila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…