Strany zřizují transparentní účty. Populismus, smějí se zemanovci

14.09.2013 19:25

S blížícími se volbami mnohé strany často v souvislosti s volební kampaní hovoří o transparentních účtech. Zatímco některé ho již zřídily, jiné plánují učinit tak co nejdříve. Ale ODS, ANO a SPOZ je zakládat ani nebudou.

Strany zřizují transparentní účty. Populismus, smějí se zemanovci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPOZ Zdeněk Štengl

„Zřízení transparentního účtu v takto krátké době, navíc kdy už jsou náklady rozběhlé, bychom považovali za populismus - i z prezidentské volby se ukázalo, že tento krok nic neřeší a kandidát pyšnící se vysokou transparentností byl nakonec hodnocen velmi negativně,“ sdělil serveru Lidovky.cz místopředseda Zemanovců Vladimír Kruliš.

O transparentním účtu neuvažují ani občanští demokraté či hnutí ANO Andreje Babiše, které však seznam dárců včetně výše obdržených částek uvádí na svých internetových stránkách. „Co se týká výdajů, jakmile budou kompletní částky za služby, budeme je zveřejňovat,“ přislíbil Jaromír Hasoň z oddělení komunikace hnutí ANO.

ČSSD poprvé představila svůj transparentní účet

Naopak sociální demokraté spustili transparentní účet již 21. srpna, a to poprvé v historii své strany. „Sponzorské dary budeme využívat velmi málo, okrajově, v tuto chvíli jsme zatím žádný nepřijali. Financování kampaně je zajištěno z vlastních prostředků ČSSD, tedy 80 mil. Kč je z kontokorentního úvěru u banky, 10 mil. z prostředků ČSSD,“ nechal se slyšet místopředseda ČSSD pro hospodaření Martin Starec.

Transparentním účtem disponuje i TOP 09 a KDU-ČSL. Obě strany navíc na svých webových stránkách zveřejňují výpisy z účtů a seznamy dárců. Strana zelených, Úsvit přímé demokracie a KSČM plánují zřídit takové účty v horizontu několika dnů.

V případě Strany zelených a Úsvitu přímé demokracie budou speciální účty pro volby 2013 zřízeny v řádech dní. KSČM stále nevyřešila problém s bankou. Bankovní dům, u kterého má KSČM finanční prostředky uloženy, totiž službu transparentního účtu neumožňuje. „O zřízení transparentního účtu jednáme intenzivně s bankou,“ potvrdila Irena Ernestová z mediálního úseku ÚV KSČM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…