Štrasburk: Vrahem je prý „zradikalizovaný“ Cherif Chekatt, ujel v taxíku. Politici EU se nesemkli, ale zamkli, padlo. Nové informace, FOTO a VIDEO

12.12.2018 6:47

S obdobím Vánoc se v Evropě v poslední době spojují také teroristické útoky. Další takový velmi pravděpodobně zažila Francie v úterý večer. Útočník tři lidi zabil a 11 zranil a zatím policii uniká. Policie se přitom o jeho zatčení za jiné zločiny snažila pár hodin předtím, ale útočník nebyl doma. Policie podle vyjádření věděla, že se jednalo o potenciálního radikála. Informovala o tom agentura AP, britské deníky Guardian, Telegraph a Standard.

Štrasburk: Vrahem je prý „zradikalizovaný“ Cherif Chekatt, ujel v taxíku. Politici EU se nesemkli, ale zamkli, padlo. Nové informace, FOTO a VIDEO
Foto: Gateway Pundit
Popisek: Foto domnělého útočníka

Ve francouzském Štrasburku došlo k útoku poblíž vánočních trhů. Oficiální zdroje zatím uvádějí 3 mrtvé a 11 zraněných. Útok byl veden střelnou zbraní a podle vyjádření prefekta regionu pro agenturu AP byl útočník policii známý jako zradikalizovaný. Britské deníky Standard a Telegraph podezřelého, po kterém se nyní intenzivně pátrá, identifikovaly jako dvacetidevítiletého Cherifa Chekatta. Motiv útočníka je prý zatím neznámý, ale již bylo otevřeno vyšetřování, zda se jedná o teroristický čin.

Anketa

Obáváte se, že ,,vánoční" teroristické útoky zasáhnou i Českou republiku?

73%
hlasovalo: 8004 lidí

Ministr vnitra Castaner doplnil, že muž byl již trestán za zločiny nesouvisející s terorismem v Německu a ve Francii. AP dále píše, že policie již v úterý večer před útokem vyrazila do jeho bydliště ho zatknout, ale podezřelý nebyl doma, nicméně v bytě podle britského Guardianu našla výbušniny.

Muž podle Guardianu přišel se samopalem na most vedoucí na Grand Île, vystřelil dávkou po okolo stojících civilistech, pak pokračoval do ulic a opět spustil palbu. Podle policie byl při útoku útočník sám zraněn vojáky, kteří místo střežili. Podle armádního mluvčího nemířil útočník na vojáky, kteří byli poblíž, ale na přítomné civilisty. Po útoku podle francouzských médií naskočil do taxíku a zatím uniká policii. Štrasburk je také sídlem Evropského parlamentu. Ten byl při útoku uzavřen a poslanci a zaměstnanci ho nemohli opustit.

Uzavření europarlamentu již v Čechách komentoval aktivista Pavel Pešan a bloger Ladislav Větvička. Větvička to komentoval: „Čeho se chlapci v europarlamentu bojí? Snad ne výsledků své práce... navíc furt říkají, že se nemáme čeho bát, ne? Tak jde o obohacení anebo fčil už konečně pochopili i Eurokokoti?“

Pavel Pešan měl následujícíc komentář: „Dva mrtví, osm v kritickém stavu po střelbě na vánočním trhu ve Štrasburku nedaleko budovy europarlamentu. V parlamentu se semkli, tedy zamkli, aby nikdo nemohl dovnitř, ani ven.“

 

„Asi by to tak mělo zůstat,“ odtušil.

Původní článek ZDE

ZDE

ZDE

ZDE

Videoreport agentury Reuters:

Konečnou zamkli,  Štětina vše sledoval z restaurace

Na události samozřejmě reagovali i politici. Speciální kategorií byly reakce europoslanců, kteří ve Štrasburku právě úřadují

„Všichni jsou v pořádku na hotelu a ve svých postelích. Dobrou noc a díky za všechny vzkazy,“ hlásil přes Facebook europoslanec Tomáš Zdechovský.

Jeho kolegyně Michaela Šojdrová přiznala, že ona měla štěstí. „Pouhou hodinu před střelbou jsem byla se svojí asistentkou v centru Štrasburku u katedrály,“ vysvětlovala. Pak prý ale odjely na pracovní večeři mimo centrum.

„Je smutné sledovat, jak se vánočně vyzdobený Štrasburk ponořil do ticha smutku. Doufam, ze útočníka dopadnou,“ zakončila europoslankyně.

Komunistka Kateřina Konečná sdílela na sociální síti fotografii, která dokazovala, že je v budově Evropského parlamentu. „Společně s mými kolegy jsme v pořádku zamčeni v budově Evropského parlamentu, kde byl aktivován bezpečnostní protokol,“ napsala k tomu.

Jaromíra Štětinu zastihly události v jeho oblíbeném restaurantu Gutenberg, pouhých 100 metrů od místa činu. Skrz okno restaurace tak mohl natáčet videa zasahující policie.

Jiří Pospíšil, který jako předseda TOP 09 pendluje mezi sídly europarlamentu a Prahou, v noci kousek od Štrasburku zrovna překračoval německo- francouzskou hranici. Tam musel čelit policejní kontrole, neboť všichni měli strach, aby hranici v opačném směru nepřekročil vrah.

„Je 2.50hod a my čekáme už přes hodinu na hranici Francie - Německo. Stále se pátrá po pachateli dnešního střeleckého útoku ve Štrasburku.? Probíhá rozsáhlá policejní razie po celém Štrasburku a okolí, policie se snaží zabránit tomu, aby vrah překročil státní hranici.

Pavel Telička se nezdržoval ujišťováním, že on je v pořádku, ale informoval, že „dle poslední zprávy, co mám od příslušného parlamentního útvaru, který je v permanentním kontaktu s policií, útoků bylo podle všeho souběžně několik“.

Hodinu poté vyjádřil své znechucení nad reakcemi na sociálních sítích: „Člověk žasne, jaký humus mohou někteří lidé ve svých příspěvcích na sociálních sítích vyplodit v situaci, kdy asi došlo ke ztrátě na životech a zdraví a kdy není situace stabilizovaná“. Jen úplný primitiv podle něj v takové situaci přeje jiným zle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…