Střední Čechy: Rakušanův Kolín v klidu. Úspěch Kupky. Problémy Jakoba

26.09.2022 9:45 | Analýza

Kromě velkých měst byl v centru pozornosti politologů i občanů o minulém víkendu i středočeský Kolín. Před čtyřmi lety tam totiž současný ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zaznamenal téměř rekordní zisk, když jeho hnutí Změna pro Kolín obdrželo přes 60 procent hlasů. Otázka byla, zda si hnutí úzce napojené na STAN po jeho skandálech udrží podporu Kolíňanů.

Střední Čechy: Rakušanův Kolín v klidu. Úspěch Kupky. Problémy Jakoba
Foto: repro FB Michaela Kašpara
Popisek: Michael Kašpar, starosta Kolína: Právě začínáme s Vítem Rakušanem a dalšími 63 zastupiteli ustavující krajské zastupitelstvo Středočeského kraje.

Nutno hned na úvod říci, že se žádné překvapení v Kolíně nekonalo. Kolínští občané na skandály hnutí STAN, které ho provázejí v podstatě celý poslední rok, reagovali jen vlažně a Změna pro Kolín, kterou do voleb vedl současný kolínský starosta Michael Kašpar, utrpěla jen menší ztráty a obdržela polovinu všech odevzdaných hlasů.

V žádném případě tedy nejde o ústup z pozic na radnici. I proto, že další dva spřátelené subjekty (Kolíňáci a Volba pro Kolín), se kterými ZpK spolupracovala v minulém volebním období, svoje pozice nejen uhájily, ale dokonce rozšířily počet svých mandátů v kolínském zastupitelstvu.

Pravděpodobná koalice bude tedy utvořena Změnou pro Kolín (16 mandátů), Kolíňáky (2) a Volbou pro Kolín (2), což by ve 27členném zastupitelstvu zaručovalo komfortní vládu po další 4 roky.

Čtvrtým subjektem, který se dostal do kolínského zastupitelstva, bylo totiž hnutí ANO. Tomu se podobně jako v roce 2018 podařilo zdvojnásobit procento voličů, kteří mu dali svůj hlas, ale vše nasvědčuje tomu, že na chod města nebude mít opět žádný vliv.

Z kolínského zastupitelstva vypadla oproti minulým volbám KSČM a nedostala se do něj ani koalice ODS a TOP 09.   

A jak si vedli někteří další středočeští poslanci a krajští zastupitelé? Podívali jsme se i na jejich komunální výsledky v obcích, kde žijí.

Kompletní výsledky voleb najdete ZDE.

Středočeská hejtmanka Petra Pecková (STAN) třeba obdržela v roce 2018 absolutně největší počet hlasů ve svých Mnichovicích (1119) a nyní to bylo jen 857, což jí vyneslo propad z druhého na čtvrté místo. Nicméně podobně jako v Kolíně to na postavení hnutí, za které kandidovala, nebude mít vliv a v Mnichovicích se také nic převratného po volbách měnit nebude.

Podobný trend lze zaznamenat i u středočeského poslance Jana Jakoba, starosty Roztok u Prahy. Tam je ale povolební situace zajímavější a bude třeba vyčkat, zda se Jakobovi, který ve víkendových volbách poněkud oslabil, podaří opět vyjednat starostovskou pozici.

Ze šesti na čtyři mandáty oslabilo i hnutí Otevřené Úvaly krajského radního Petra Boreckého, tady je ale nutno říct, že sám Borecký nekandidoval. Povolební vyjednávání bude zajímavé i tady.  

Na druhou stranu úspěch zaznamenal třeba poslanec Martin Kupka, který se bez problémů dostal do zastupitelstva Líbeznice a dokonce poposkočil z třetího na druhé místo. Lze tak říci, že Líbeznice budou pokračovat v nastoleném trendu, protože v této obci je nadvláda ODS patrná dlouhodobě a nezměnily na ní nic ani víkendové volby.

Pokud zabrousíme i do opozičních poslaneckých a krajských lavic, asi nejsledovanější byla bývalá hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová, která kandidovala v Benešově.

A je třeba uznat, že její volební zisk šel také nahoru. Získala totiž 1035 hlasů oproti 823 hlasům z roku 2018 a polepšila si i její kandidátka, jejíž členové obsadili pět míst, oproti třem z roku 2018.

Povolební vyjednávání na úrovni větších i menších obcí pro vás budeme sledovat i nadále.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…