Střelba v Praze: Policie vystoupila a řekla vše. Jedno doporučení ke zlepšení má

09.01.2024 16:39

Policie na tiskové konferenci přinesla výsledky vnitřního šetření policejního prezidia ke správnosti zásahu policie proti střelci na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Podle vnitřního šetření policie postupovala od prvních minut, kdy se dozvěděla o budoucím pachateli, v souladu s předpisy. Samotný zásah pak proběhl podle šetření rychle a profesionálně. Jediným doporučením je zlepšení krizové komunikace, kdy mělo být o možnosti výskytu ozbrojené osoby informováno vedení fakulty.

Střelba v Praze: Policie vystoupila a řekla vše. Jedno doporučení ke zlepšení má
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie se obsáhle vyjádřila k útoku šíleného střelce na filozofické fakultě z prosince minulého roku

Policejní prezident Martin Vondrášek na úvod tiskové konference poznamenal, že policie v případě této tragické události postupuje maximálně otevřeně a o všem veřejnost detailně informuje. „Touto tiskovou konferencí policie pokračuje v otevřené komunikaci v aféře střelce na FF UK. My si dobře uvědomujeme, jakou máme odpovědnost vůči veřejnosti a vůči rodinám zraněných a zavražděných,“ uvedl Vondrášek.

Také poprosil, aby si lidé uvědomili, že policisté všechny aktuálně známé informace dostávali postupně. „Moc vás žádám, abyste ve svých soudech rozlišovali mezi tím, co policisté mohli vědět v té operační fázi, která trvala tři hodiny, a mezi tím, co dnes už víme s odstupem devatenácti dnů. Dopředu se omlouvám, že neodpovíme na všechny otázky, protože stále probíhá trestní řízení a úroveň poznání k dnešním dnům není stoprocentní, a pokud něco nevíme, nemůžeme se pouštět do spekulací,“ dodal Vondrášek.

Slovo převzal ředitel Úřadu vnitřní kontroly policejního prezidia Michal Tikovský, který poměrně detailně popsal úkony a opatření policie. „Museli jsme v krátkém čase vyhodnotit velké množství informací, k dispozici jsme měli úřední záznamy všech policistů jak krajských, pražských i zásahových jednotek. Šlo o videozáznamy, záznamy z radiových stanic a další komunikace. Hodnotili jsme, zda byl postup zasahujících policistů v souladu s právními předpisy a interními akty řízení,“ uvedl Tikovský a zopakoval, že zasahující policisté neměli k dispozici informace, které vyšly najevo až později.

Úkony a opatření policie předcházející střelbě

Tikovský vnitřní kontrolu rozdělil na více částí, v první části se hodnotil postup policie do té doby, než se objevily informace o střelbě na fakultě v budově na náměstí Jana Palacha. „V čase 12.26 bylo přijato oznámení o možném sebevražedném úmyslu budoucího střelce, následně je zjištěno, že v domě střelce se nachází zemřelá osoba, přičemž bylo zjištěno, že nejde o střelce. Nebylo ihned zahájeno ohledání místa, protože se v okolí nacházelo střelivo, zbraně, plynové lahve a byl cítit zápach plynu a alkoholu,“ popisoval Tikovský časovou osu.

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57770 lidí
Dále bylo zjištěno, že střelec ve čtvrtek zpravidla odjížděl na výuku do Prahy, kde studoval na filozofické fakultě. V čase 13.11 byli o této skutečnosti informováni policisté z Prahy, kteří v danou chvíli operovali s informací, že se jedná o muže se sebevražednými sklony, v jehož místě bydliště byla nalezena mrtvá osoba, jejíž příčina úmrtí ale byla neznámá. V čase 13.20 je lustrací zjištěno, že je střelec legálním držitelem několika střelných zbraní.

V Praze bylo bezprostředně vyhlášeno pátrání po střelci jako osobě se sebevražednými úmysly v držení několika zbraní. „V čase 13.22 dvě hlídky jsou vyslány na filosofickou fakultu na náměstí Jana Palacha, protože to je hlavní budova fakulty. Byla provedena obhlídka budovy a zástupce vedení fakulty byl obeznámen s tím, že policie hledá studenta se sklony k sebevraždě a možném držení zbraní. Bylo navštíveno i studijní oddělení a následně bylo hlídce sděleno, že střelec má ve 14 hodin výuku v budově v Celetné. Hlídka vyrozuměla všechny, se kterými v budově na náměstí Jana Palacha mluvila, že dotyčný může být ozbrojen a má sebevražedné úmysly, a pokud by ho někdo viděl, ať zavolá na linku 158,“ pokračoval Tikovský.

Ten dodal, že FF má v Praze čtyři budovy, přičemž jediný reálný poznatek o střelci byl, že střelec měl v ten den výuku pouze v budově v Celetné. V čase 13.32 bylo v domě střelce zjištěno nástražné zařízení a ihned byly do pátrání po střelci nasazeny další jednotky včetně zásahových jednotek. Policisté zatím primárně prohledávali budovu v Celetné a okolí a další policisté ohledávali jiná vytipovaná místa v Praze a mimo Prahu.

Operační střediska se mezitím snažila lokalizovat střelce, výsledek první lokalizace byl vložen v čase 12.51 s výsledkem poslední aktivity mobilního telefonu v čase 12.17 v obci Hostouň. Další výsledky lokalizace se nezměnily, protože telefon byl neaktivní. Úspěšná byla až lokalizace v čase 14.38, kdy byl telefon lokalizován v okolí ulice Pařížská, kam se vydala pátrat většina zasahujících policistů.

„V tomto bodě Úřad vnitřní kontroly musí konstatovat, že vzhledem k získaným informacím byl postup adekvátní, množství provedených úkolů a nasazených policistů značí o tom, že přístup nebyl laxní ani nedbalý. Žádné informace do té doby nenaznačovaly, že by střelec mohl mířit do budovy na náměstí Jana Palacha a že by jeho úmyslem byla aktivní střelba ve škole po vzoru jiných událostí ze světa,“ uvedl Tikovský, že v této části zásahu nedošlo k žádným pochybením.

Úkony a opatření po oznámení střelby

V čase 14.59 je první oznámení o střelbě. V čase 15.00 je první policista na místě a v 15.02 vstupuje do budovy a vykazuje lidi ven. Velmi rychle se přidávají další jednotky včetně pohotovostní motorizované a zásahové jednotky. Po vstupu policistů do budovy panuje ticho, není slyšet střelba, a proto je obtížné pachatele najít. V čase 15.10 se dostávají do čtvrtého patra, kde jsou vidět průstřely dveří a je cítit pach střelných zbraní. Bylo proto rozhodnuto velitelem zásahu, že primárně bude po střelci pátrat nejlépe ozbrojená zásahová jednotka.

V čase 15.12 se část policistů začala věnovat ošetřování zraněných a jejich transportu. Ostatní policisté se snažili najít výstup na střechu a prohledávali místnost po místnosti. V čase 15.23 se policisté dostávají na ochoz, kde nacházejí střelce s prostřelenou hlavou, tudíž již nebyl hrozbou. Zároveň s tímto postupem jiné hlídky vytvářely perimetr kolem budovy, vyváděly osoby z budovy a okolí, odkloňovaly dopravu a poskytovaly první pomoc.

Tikovský vysvětloval také dosud neznámé skutečnosti o policistech, kteří mohli střelce zastřelit z druhé budovy, přičemž střelec se tou dobou vzdal a ihned spáchal sebevraždu. „Vrátím se ještě k času 15.11, kdy byla poprvé z operačního střediska přijata informace, že se střelec nachází na střeše. Policisté vyhodnocovali, jak se ke střelci dostat, přičemž střelec využíval ochozu jako krytí a ukazoval se jen při střelbě při několikasekundových intervalech. Na střelce třikrát z krátké zbraně na 100 metrů vystřelil policista, který se nacházel za budovou Rudolfina. Mezitím hlídka vyhledala vhodnou pozici ke střelbě z protějšího hotelu. V čase 15.19 ho měl policista v zorném poli a chystal se vystřelit, pachatel ale zahodil svou pušku a dal ruce nad hlavu a střelec se následně sám zastřelil,“ popisoval Tikovský.

„I po vyhodnocení této části Úřad vnitřní kontroly konstatuje, že zásah policie proti aktivnímu střelci byl profesionální a rychlý a postup policistů při evakuaci byl správný v rámci zásahu aktivního střelce,“ dodal Tikovský.

Následně Tikovský popisoval další postup při ošetřování zraněných a ohledávání místa činu, ani tam Úřad vnitřní kontroly neshledal žádné nedostatky. Jediné doporučení padlo na vhodnější krizovou komunikaci, v tomto případě s vedením fakulty, protože nebylo informováno vedení fakulty, ale pouze zaměstnanci, s nimiž policisté hovořili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Věř kdo chceš. Otázky zůstávají. , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 09.01.2024 17:55:59

|  6 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…