Střelbu na Klause jsem trénoval v lese, řekl u soudu střelec z Chrastavy

06.06.2013 13:32

Pavel Vondrouš, který loni v Chrastavě na Liberecku vystřelil na Václava Klause z airsoftové pistole, ve čtvrtek při zahájení soudu v Liberci vypověděl, že střelbu na exprezidenta připravoval asi měsíc. Novinky.cz píší, že střelbu trénoval prý v lese, nechtěl aby se někomu něco stalo.

Střelbu na Klause jsem trénoval v lese, řekl u soudu střelec z Chrastavy
Foto: repro BBC
Popisek: Vondroušův útok v hlavním vysílání BBC

Vondrouš přiznal, že čin začal připravovat ihned poté, co se dozvěděl, že by Klaus měl navštívit Chrastavu. Bývalého prezidenta si nevybral cíleně, ale považoval ho podle svých slov za jednoho z představitelů dnešního špatného stavu země. Dodal, že kdyby v Chrastavě byl Miroslav Kalousek, tak by vystřelil na něho. Novinky.cz dále uvádějí Vondroušova slova před soudem: „Asi dva týdny jsem přemýšlel, jakým způsobem poukázat na současnou špatnou situaci u nás, a že nelze takto pokračovat,“ řekl s tím, že airsoftovou pistoli považoval za bezpečnou zbraň, která neublíží.

Po zakoupení pistole trénoval v lese, aby náhodou netrefil někoho jiného. „Nevěděl jsem, zda budu moci nějakým bezpečným způsobem svůj protest vykonat, aby ochranka neměla čas na reakce a nikomu se nic nestalo,“ řekl. Sever Novinky.cz uvádějí, že střílející prý využil toho, že byl v davu sympatizantů bývalého prezidenta.

Ochranka asi situacu vyhodnotila, jako ne zcela závažnou

Server Novinky.cz popisuje situaci u soudu, kde již vypovídali i někteří svědci. Jeden z nich, Václav Krček, Vondrouše krátce po činu prý dokonce zadržel. „Držel jsem ho minimálně dvě minuty, možná déle. Pro pana obžalovaného si ale nikdo nepřišel, tak patrně ochranka vyhodnotila situaci jako ne zcela závažnou,“ vypověděl Krček. "Na druhou stranu, zaplaťpánbůh, že to takto vyhodnotili. Kdyby někdo z ochranky vytáhl střelnou zbraň a vystřelil po obžalovaném, tak zabije další čtyři lidi za ním,“ myslí si Krček.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…