Střet EU a Ruska spočívá v rozdílném názoru na integraci v Evropě, řekl Sobotka

15.06.2014 21:07

Za střetem Evropské unie a Ruska jsou rozdílné představy o integraci na východě Evropy, soudí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). V rozhovoru pro pondělní vydání týdeníku Respekt opět řekl, že nesouhlasí s posilováním vojenských jednotek Spojených států v Evropě. Sobotka ale uznává, že například pobaltské země se cítí kvůli postupu Ruska vůči Ukrajině v ohrožení a jejich obavy respektuje.

Střet EU a Ruska spočívá v rozdílném názoru na integraci v Evropě, řekl Sobotka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

„Od samého počátku ukrajinské krize jsem přesvědčený, že konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem nemá vojenské, ale pouze politické a diplomatické řešení. Proto nemůžu souhlasit s posilováním jednotek USA v Evropě," řekl týdeníku Sobotka.

Pobaltské státy mají silné ruské menšiny. Iniciovaly proto diskusi o posílení jednotek NATO

Česko podle něho ohroženo není. „Diskusi o posílení jednotek NATO iniciovaly země, jež se cítí být ohrožené, a já jejich obavy plně respektuji. Pobaltské státy mají silné ruské menšiny, což je staví do jiné situace než nás," uvedl. Podotkl ale taky, že neexistují žádné signály o tom, že by se Rusko chystalo některý stát NATO nebo EU napadnout.

Podobně se český premiér vyjádřil začátkem června při návštěvě Rakouska. V reakci na prohlášení amerického prezidenta Baracka Obamy o posílení vojenské přítomnosti v Evropě uvedl, že Česko po ní nevolá a nic takového nyní nepotřebuje. Sobotka tehdy sklidil kritiku od prezidenta Miloše Zemana nebo koaličních lidovců, svá vyjádření vysvětloval na vládě.

Rusko má vlastní integrační ambice

Ukrajina, která už s unií podepsala část asociační dohody, má podle Sobotky právo rozhodnout sama o své budoucnosti. „Ale v okamžiku, kdy unie pokračuje v integraci a v rozšiřování směrem na východ, tak může narazit na jiné představy Ruska o integraci východní Evropy. Posílení vojenských jednotek na hranicích NATO nemá s jádrem ukrajinsko-ruského konfliktu nic společného," uvedl v rozhovoru pro Respekt předseda vlády.

Počáteční představa byla podle Sobotky taková, že střet o integraci se překoná vyjednáváním. „Jenže potom se vyvolaly naděje v občanech Ukrajiny, na které oni reagovali tím, že demonstrovali proti minulé ukrajinské vládě, ale současně se tím také vytvořil vážný konflikt s Ruskem, jež má vlastní integrační ambice," řekl premiér, který se vyslovil pro intenzivnější dialog mezi EU a Ruskem.

Sankce vůči konkrétním lidem v Rusku prý neměla dopady na hospodářské kontakty

Anexí Krymu porušilo Rusko podle Sobotky mezinárodní smlouvy a zachovalo se nepřijatelně. Se silnými separatistickými snahami na východě si podle něho ukrajinská vláda příliš neví rady. Nyní proti separatistům pokračuje vojenský zásah. Sobotka věří, že zvolení Petra Porošenka ukrajinským prezidentem přispěje ke stabilizaci.

Premiér se znovu vyslovil proti možnosti zavedení plošných hospodářských sankcí vůči Rusku, obává se jejich dopadů. Ekonomickou stránku podle něho nezohledňuje jen Česko, ale taky třeba Francie a Německo. Evropa zatím zavedla sankce vůči konkrétním lidem a firmám. „A ty jsme podpořili právě proto, že v zásadě neměly negativní dopad na naše hospodářské kontakty," dodal Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…