Stříž: Bradáčová je prudké povahy. Trest nenastoupení vojenské služby byl i za Masaryka

19.07.2021 8:46

Když se Igor Stříž stal před pár dny nejvyšším státním zástupcem, opozice připomněla, že před rokem 1989 sloužil komunistickému režimu jako vojenský prokurátor a žádal tresty pro ty, kdo odmítali nastoupit vojenskou službu v socialistické republice. Dnes Stříž připomíná, že se obdobné tresty udílely již za T. G. Masaryka. Pár slov poznamenal i na adresu vrchní státní zástupkyně v Praze Lenky Bradáčové. Je to prý dáma s prudkou povahou, takže o hádky s ní není nouze.

Stříž: Bradáčová je prudké povahy. Trest nenastoupení vojenské služby byl i za Masaryka
Foto: Repro ČT24
Popisek: Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž

Prakticky ve chvíli, kdy se Stříž stal nejvyšším státním zástupce, slyšel od koalice Spolu, koalice ODS, lidovců a TOP 09, že po volbách bude odvolán. Tehdy na to reagoval slovy, že na funkci nejvyššího státního zástupce nelpí. Dnes už v rozhovoru pro deník Právo mluví trochu jinak. Prohlašuje, že to nepůsobí dobře, když se hned při jeho jmenování mluví o jeho vyhazovu.

Anketa

Jedete letos na zahraniční letní dovolenou?

hlasovalo: 8351 lidí

Stříž připomíná, že za nenastoupení vojenské služby se trestalo nejen za komunistů, ale už za Masaryka.

O práci u vojenské prokuratury se začal zajímat v době, kdy absolvoval povinnou vojenskou službu. Po jejím skončení u vojenské prokuratury už zůstal. Práce mu prý přišla zajímavá, ale musel řešit i ony případy odpírání vojenské služby.

„Dnes jsem dotazován, zdali toho lituji nebo zda cítím morální odpovědnost. Dívám se na to přísně odborně a profesionálně. Trestnost nenastoupení vojenské služby byla dána již za Masaryka a je trestná i dnes,“ podotkl s tím, že nenastoupení vojenské služby byla v té době trestná v USA, v Kanadě i v dalších zemích a pokud by snad nechtěl žalovat odpírače vojenské služby, měl v podstatě jednu jedinou možnost. Skončit s prací u vojenské prokuratury.   

Osobně ale o jmenování neusiloval, k nástupu do úřadu ho přesvědčilo až to, že by se nejvyšším státním zástupcem mohl stát někdo, kdo nevzešel ze soustavy státního zastupitelství, možná dokonce člověk s politickými aktivitami z minulosti. A v tu chvíli si prý řekl, že nebude-li zbytí, ujme se funkce.

Pár slov pronesl i na adresu nejvyšší státní zástupkyně v Praze Lenky Bradáčové.

„Také s ní mám přátelské vztahy. Mnohokrát jsme byli ve sporu, ale ohledně konkrétních věcí. Ona je velmi prudké povahy, takže o spory není nouze. Ale vážím si jí pro její erudici, odbornost i pro její zápal pro věc,“ zdůraznil Stříž. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…