Stropnický chce rozšířit oprávnění Vojenské policie. Opozici tím velmi nadzvihl

11.01.2017 21:39

Kritiku sněmovní opozice si vysloužila předloha o rozšíření pravomocí Vojenské policie. Při vyšetřování by dostala podle vládního návrhu novely oprávnění nasazovat agenty, sledovat lidi nebo používat krycí dokumenty. Dolní komora dnes debatu v úvodním kole nakonec nedokončila. Kdy bude pokračovat, není jasné, píše ČTK.

Stropnický chce rozšířit oprávnění Vojenské policie. Opozici tím velmi nadzvihl
Foto: Petr Medek
Popisek: Ministr Stropnický na velitelství letecké základny v Baládu

Zatímco ministr obrany Martin Stropnický (ANO) si od změn slibuje zlepšení efektivity Vojenské policie, podle opozice je rozšíření pravomocí systémově chybné. „Vojenská policie není Policií České republiky a neměla by ji nikdy suplovat. Vojáci mají úkoly úplně jiné,“ řekla Jana Černochová (ODS).

Poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM) označil novelu za paskvil, který by mohl rozmělnit vyšetřovací možnosti a schopnosti státní policie. „Zakládáte si tady další policii. Bravo, pane ministře,“ řekl Ondráček na Stropnického adresu.

Poslanec TOP 09 Daniel Korte požaduje zamítnutí předlohy už v úvodním kole, Černochová podala návrh na její vrácení vládě k přepracování. K hlasování o návrzích se ale dolní komora nedopracovala.

PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky

Vojenská policie získala už dříve změnou trestního řádu možnost vyšetřovat trestné činy. Vojenští policisté ale nemají takové pravomoci jako policie státní.

Novela by vojenským policistům umožnila, aby při vyšetřování závažné trestné činnosti zastírali svou příslušnost k této policii. Mohli by také používat „podpůrné operativní pátrací prostředky“, tedy třeba agenty, informátory nebo zabezpečovací techniku, a mohli by také sledovat osoby. Počítá se i s možností otevírání bytů nebo soukromých provozoven, když by to bylo nezbytné.

Zákon má také Vojenské policii dovolit, aby si pořizovala a zpracovávala osobní údaje, které by jí umožnily identifikovat člověka. Novela dále rozšiřuje působnost Vojenské policie i na hospodaření příspěvkových organizací, jako jsou třeba Ústřední vojenská nemocnice nebo Vojenská lázeňská a rekreační zařízení, nebo hospodaření státních podniků, tedy například Vojenského technického ústavu, LOM a Vojenských lesů a statků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…