Štrůdl chutnal. Slova o vládě už moc ne. U Zemana se řešila velká politika

30.08.2023 19:39 | Reportáž

Amatérská a hloupá. Takto prý zhodnotili Fialovu vládu na společném setkání dva bývalí premiéři za ČSSD. Miloše Zemana v jeho prezidentské kanceláři v Praze navštívil Jiří Paroubek. Společně s ním dorazila bývalá poslankyně této strany Jana Volfová, která se momentálně rovněž podílí na jeho projektu spojování politické levice. A přinesla závin, na kterém si prý bývalý prezident velmi pochutnal.

Štrůdl chutnal. Slova o vládě už moc ne. U Zemana se řešila velká politika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek a Miloš Zeman

Třetí prezident České republiky Miloš Zeman tuto středu jako obvykle úřadoval ve své kanceláři v pražské Jaselské ulici.

Během několika týdnů se u něj vystřídala řada významných politiků či osobností, od lídra opozice Andreje Babiše po kardinála Dominika Duku.

Tentokrát přijal dva bývalé spolustraníky z ČSSD, kteří se postupem času s partají z Lidového domu rozešli a pustili se do vlastních politických projektů.

Zavítala k němu Jana Volfová, předsedkyně strany Česká suverenita sociální demokracie, která se k nelibosti současného předsedy své bývalé strany Michala Šmardy ujala opuštěné značky ČSSD. Někdejší vládní strana, která se přejmenovala na SOCDEM, to označila za parazitování na své dobré pověsti.

Společně s Janou Volfovou dorazil bývalý premiér Jiří Paroubek, poslední předseda, pod kterým Lidový dům získal ve volbách více než 20 procent. Rovněž je podepsán pod rekordními výsledky strany ve volbách sněmovních i krajských.

Jiří Paroubek byl mimo jiné posledním předsedou ČSSD, kterého před sněmovními volbami 2006 podpořil Miloš Zeman jako bývalý předseda sociálních demokratů.

V posledních letech patří ke kritikům Fialovy vlády. Už na 1. máje loňského roku vyzýval ke generální stávce. Ministři nejhorší vlády od roku 1989 podle něj nerozumějí ani svým resortům, ani nic netuší o životech běžných občanů. Ministra Jana Lipavského při té příležitosti nazval „bakalářem zahraničních věcí“.

Jana Volfová, která vládu rovněž tvrdě kritizuje, dopředu avizovala, že Miloši Zemanovi přinese jeho oblíbený štrůdl.

„Rozmluva o politice. Rád jsem u sebe v pražské pracovně přivítal bývalého premiéra Jiřího Paroubka. Lahodný štrůdl domácí výroby dodala předsedkyně ČSSD Jana Volfová,“ objevilo se na facebooku Miloše Zemana se zřejmou narážkou, koho exprezident považuje za pravého dědice sociálnědemokratických tradic.

Jiří Paroubek pro ParlamentníListy.cz uvedl, že na současné dění, zejména na působení Fialovy vlády, mají s prezidentem velmi podobný pohled. „Pan prezident jí nazval amatérskou, já o ní říkám, že je hloupá,“ přiblížil. Jako bývalí ministerští předsedové se prý shodli, že v tomto kabinetu není snad nikdo na takové úrovni, aby mu nabídli ministerské křeslo ve své vládě.

„Bavili jsme se o ekonomické situaci a o možnostech řešení. Co se týče vývoje životní úrovně obyvatel, tak se rozcházíme jen v odhadu čísel; já se domnívám, že životní úroveň obyvatelstva působením této vlády poklesne o pětinu až čtvrtinu, pan prezident je ještě větší skeptik,“ popsal pro ParlamentníListy.cz.

Podle Paroubka se oba obávají, že Stanjurův balíček nejspíš rozpoutá další vlnu inflace. „Samozřejmě toho využijí silní hráči, aby obrali jednak obyvatelstvo, a jednak menší firmy,“ obává se.

Shodli se prý i v pohledu na současnou sociální demokracii, která je pod vedením předsedy Michala Šmardy naprosto neschopná. Paroubek vyjádřil názor – a měl pocit, že prezident to vidí podobně –, že tito lidé vůbec názorově nejsou na pozicích sociální demokracie.

Proto se prý prezident velmi zajímal o projekt spolupráce levice, na kterém Jiří Paroubek pracuje a který by jednou současnou situaci napravil. „Popsal jsem panu prezidentovi jednání, která probíhají s komunisty a s menšími levicovými stranami s tím, že pokud to Kateřina Konečná prosadí v KSČM, sestavili bychom společnou kandidátku do Evropského parlamentu,“ objasnil Jiří Paroubek.

Miloš Zeman podle něj ukázal, že je ve velmi dobré kondici. S chutí konzumoval přinesený štrůdl, naopak ze „solidarity“ nepil víno, které si Paroubek dát nemohl, protože byl na schůzce vozem. Sám prezidentovi přinesl dvě láhve svého oblíbeného provensálského.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …