Štvou vás nabídky služeb a produktů po telefonu? A ani nevíte, kde vzali vaše číslo? Nejen to má změnit nová směrnice EU

13.08.2017 12:00

Vadí vám, že některá call centra získávají vaše telefonní čísla kdoví odkud a pak vám nabízí různé služby nebo výrobky, ať už o ně stojíte nebo ne? Možná tomu už brzo bude konec. Díky nové směrnici Evropské unie. Informuje o tom server iRozhlas.cz.

Štvou vás nabídky služeb a produktů po telefonu? A ani nevíte, kde vzali vaše číslo? Nejen to má změnit nová směrnice EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Nová evropské směrnice naloží na bedra firem novou povinnost. Pokud pracují s citlivými daty zákazníků, budou od května roku 2018 nuceny je důkladněji chránit. Evropská unie se prosazením této směrnice snaží chránit spotřebitele. Komisařkou pro ochranu spotřebitele je Češka Věra Jourová.

Nové nařízení nutí banky, ale i jiné firmy, aby lépe chránily citlivá data, aby nebylo tak snadné se k nim dostat a využít jich k reklamním kampaním či pro další obchodní účely. Banky bude důkladnější ochrana dat klientů stát až desítky milionů korun, malé a střední firmy budou muset investovat v řádu tisíců. Přizpůsobit se ale budou muset třeba i lékaři, kteří napříště nebudou moci posílat informace o zdravotním stavu svých pacientů e-mailem.

„Nově nebude moci být praxe spočívající v tom, že souhlas se zpracováním osobních údajů by byl uveden například v obchodních podmínkách. Nově já se rozhodnu, zdali ten souhlas na té smlouvě udělím, či nikoli. A když ho neudělím, tak tu službu stejně dostanu,“ říká Jiří Žůrek z Úřadu pro ochranu osobních údajů.

Na pozoru se ale budou muset mít i drobní živnostníci, kteří mají databázi klientů. I k nim může brzy přijít kontrola a pátrat po tom, zda citlivá data dostatečně chrání proti zneužití.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…