Šumava požaduje po Hnutí Duha náhradu za blokaci. Aktivisté chtějí peníze taky

06.01.2012 15:38

Krajský soud v Plzni potvrdil po půl roku staré blokádě na Šumavě, že byla nezákonná – tvrdí vedení šumavského parku. Aktivisté z Hnutí Duha však nesouhlasí. Přesto park požaduje náhradu.

Šumava požaduje po Hnutí Duha náhradu za blokaci. Aktivisté chtějí peníze taky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah na Šumavě

Podle krajského soudu v Plzni, který potvrdil dřívější rozhodnutí z Klatov, se neměla organizovat blokáda Hnutí Duha na Šumavě. Aktivisté chtěli před půl rokem zamezit kácení stromů. Vedení Národního parku Šumava však považuje nynější verdikt za potvrzení jejich dřívějších prohlášení.

"Soudní rozhodnutí jsme obdrželi včera. Je to jen další důkaz toho, že aktivisté jednali celou dobu nezákonně," uvedl pro Aktuálně.cz mluvčí šumavského parku Pavel Pechoušek.

Hnutí Duha však s takovým výkladem nesouhlasí. "Krajský soud pouze konstatoval, že okresní soud měl oprávnění k vydání předběžného opatření. Jakýkoliv jiný závěr je účelovým překrucováním verdiktu soudu," odmítá ředitel Hnutí Duha Petr Machálek. Soud se totiž podle jeho slov vůbec nezabýval předmětem sporu – kácením stromů u Ptačího potoka.

Machálek také připomněl další rozhodnutí plzeňského soudu, tentokrát ze října. Tehdy soud rozhodl, že nezákonný byl policejní zásah proti demonstrantům, kteří bránili kácení stromů svými těly. Kvůli tomuto verdiktu někteří z protestujících požadují po ministerstvu vnitra omluvu a finanční odškodnění.

Okresní soud v Klatovech však již apeloval na správu parku, aby podala návrh na zahájení řízení o náhradu škody, pokud si myslí, že ona je na straně poškozených. "Návrh jsme podali a po Hnutí Duha budeme žádat sumu, kterou jsme museli zaplatit najatým firmám za prostoje, když jejich zaměstnanci nemohli pracovat," dodal Pechoušek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…