Švejdar: Spolupráce kriminalisty s Piráty je nepřípustná

16.05.2019 12:39

Policejní prezident Jan Švejdar považuje spolupráci podplukovníka Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jana Šmída s Piráty za nepřípustnou. Uvedl to dnes na Twitteru. Pokud se prokáže, že kriminalista straně pomáhal, bude podle něj propuštěn. Informaci o spolupráci mezi policistou a Piráty probere také na žádost poslanců ANO bezpečnostní výbor Sněmovny, sdělil ČTK předseda výboru Radek Koten (SPD).

Švejdar: Spolupráce kriminalisty s Piráty je nepřípustná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie, ilustrační foto

Šmída si podle deníku Právo Piráti pozvali, aby jim pomáhal s legislativou. Za Piráty byl také policista, zabývající se finanční kriminalitou, loni v říjnu zvolen jako nestraník do děčínského zastupitelstva. Podle vedoucího pirátského týmu pro vnitro a bezpečnost Lukáše Koláříka Šmíd není stálým členem týmu, byl přizván jako host.

„Jednání policisty je v řízení ředitele NCOZ. Já osobně jej považuji za zcela nepřípustné, navíc zákon o služebním poměru působení policistů ve prospěch jakékoliv politické strany striktně zakazuje,“ uvedl Švejdar. „Pokud se věc prokáže, směřuje k propuštění policisty ze služebního poměru,“ dodal. Ředitel NCOZ Jiří Mazánek Právu ve středu sdělil, že se věcí zabývá a že podle něj podobné angažmá není v pořádku.

Bezpečnostní výbor se má na mimořádném jednání sejít v úterý 21. května. Poslanci budou debatovat o míře, do které se členové bezpečnostních sborů mohou angažovat v politice. Členové ANO by na jednání chtěli pozvat ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), policejního prezidenta, ředitele NCOZ Mazánka a případně ředitele či zástupce Bezpečnostní informační služby, Úřadu pro zahraniční styky a informace a Vojenského zpravodajství.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …