Svět se vzteká, že Donald J. Trump típnul migranty. Jenže teď přišly průzkumy, co na to lid USA, výsledky ohromí

31.01.2017 8:25

Média po rozhodnutí Donalda Trumpa zamezit vstupu uprchlíků a občanů několika muslimských zemí referují o protestech. Jak ale ukazuje průzkum veřejného mínění, většina Američanů s prezidentovým opatřením souhlasí.

Svět se vzteká, že Donald J. Trump típnul migranty. Jenže teď přišly průzkumy, co na to lid USA, výsledky ohromí
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

Průzkum zajišťovala výzkumná agentura Rasmussen Reports a ve dnech 25. a 26. ledna bylo v rámci něj osloveno 1000 pravděpodobných voličů. Jeho výsledek poněkud odporuje titulkům v amerických i světových médiích. Proti rozhodnutí Trumpovy administrativy sice protestují na americké půdě tisíce či desítky tisíc odpůrců, ale desítky milionů naopak tento krok kvitují s povděkem. Tohoto názoru ostatně bylo hned 57 % z oslovených respondentů, kteří schvalují zákaz vstupu uprchlíků ze sedmi zemí.

Zatmco proti zákazu vstupu uprchlíků ze Sýrie, Iráku, Íránu, Libye, Somálska, Súdánu a Jemenu bylo dle průzkumu 33 % voličů a dalších 10 % zůstává nerozhodnutých. Obdobný názor voličů panuje na rozhodnutí Donalda Trumpa týkající se dočasného zákazu přijímání imigrantů z „méně bezpečných zemí, které jsou spojeny s terorismem“. V tomto případě souhlasilo s Trumpovou administrativou 56 % proti bylo 32 % a nerozhodnutých zůstává 11 %.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Jak uvádí Rasmussen Reports, lednové průzkumy ukazují, že názory voličů se od srpnového průzkumu příliš nezměnily. V létě s navrhovaným dočasným zákazem imigrace souhlasilo 59 % voličů. V rámci aktuálního průzkumu se také ukázalo, že Američané se k teroristickým hrozbám staví realisticky. Jen 16 % z nich se domnívá, že může vláda zajistit naprosto spolehlivou ochranu před teroristickými útoky. 52 % zastává potom názor, že federální vláda se málo soustředí na hrozby „domácího“ terorismu.

Anketa

Který z okolních národů vám vadí?

68%
4%
hlasovalo: 15086 lidí

Z průzkumu Rasmussen Reports také vyplývá, že má Donald Trump mezi republikánskými voliči velmi vysokou podporu. Se zákazem vstupu uprchlíků a občanů z několika muslimských zemí souhlasí hned 82 % z nich. Mezi voliči demokratů je to sice o poznání méně, ale 59 % je mnohem více, než si jsou ochotna připustit maintreamová média. „Postoje mužů a žen jsou v této otázce téměř identické, zatímco mladí voliči podporují Trumpa o něco méně než ti starší,“ uvádí Rasmussen Reports.

„Většina voličů se také vyjádřila proti plánu bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy přijmout desítky tisíc uprchlíků ze zemí Blízkého východu. 62 % z oslovených respondentů takový krok považuje za zvýšení bezpečnostního rizika. Již během kampaně byla většina voličů přesvědčena, že Trump odvede v boji proti terorismu více než jeho rivalka Hillary Clintonová. Nyní je jen 32 % voličů přesvědčeno, že je země po osmi letech Obamovy vlády bezpečnější.“

Podporu Trumpova kroku v oblasti imigrace ukazuje i průzkum Quinnipiac University, v rámci kterého bylo na začátku uplynulého měsíce osloveno prostřednictvím telefonu 899 respondentů. Ti podpořili tehdy ještě plánovaný krok 45. prezidenta Spojených států v poměru 48 % ku 42 %.  Průzkum odráží  názory Trumpových příznivců ze severovýchodní Pensylvánie, regionu, který byl rozhodující při prezidentově vítězství v loňských volbách.


 

reklama

autor: pro

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …