Svět smutní nad odchodem sira Wintona. Poctu uveřejnil i New York Times

01.07.2015 20:10

"Svět ztratil velkého muže," napsal britský premiér David Cameron na svém Twitteru v reakci na úmrtí sira Nicholase Wintona. Lidé podle něj nesmějí nikdy na Wintonovu lidskost při záchraně tolika dětí před holocaustem zapomenout. Slovenský prezident Andrej Kiska na Twitteru citoval Wintonovo motto: "Není-li něco nemožné, tak musí existovat způsob, jak toho dosáhnout".

Svět smutní nad odchodem sira Wintona. Poctu uveřejnil i New York Times
Foto: Li-Sung / Wikimedia commons
Popisek: Sir Nicholas Winton

Šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák na Twitteru napsal, že je ze zprávy o úmrtí Nicholase Wintona smutný. "Jeho činy jsou nesmrtelné," dodal.

Wintonův syn Nick k odkazu svého otce podle BBC uvedl, že jeho skutky by měly povzbudit lidi, aby uměli rozlišovat a nečekali, "až se něco stane nebo někdo něco udělá". "To se snažil lidem ve svých projevech a v knize napsané mou sestrou sdělit," uvedl Nick Winton.

Hlavní britský rabín Ephraim Mirvis ocenil Wintonovu "výjimečnou odvahu, nesobeckost a skromnost" a připomněl, že se Winton dožil "tisíců potomků těch, jejichž život zachránil".

Poctu velkému muži uveřejnil i deník New York Times. Robert D. McFadden v komentáři shrnul život tohoto velikána a připomněl, že sir desítky let o svém činu mlčel. Sám sebe neviděl jako hrdinu, viděl se jako člověk, který se zkrátka pokusil dostat ohrožené židovské děti z Prahy do bezpečí. V komentáři také zazněl myšlenka, že řada zemí odmítala přijímat židovské uprchlíky a Velká Británie byla v tomto čestnou výjimkou, byť přijímala pouze židovské děti do 17 let věku bez doprovodu a na britské straně se musela najít rodina, která byla ochotna se dětí ujmout.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…