Světová média nás sledují. Píší o intrikách, zlatě a korupci

14.06.2013 19:32

Světový tisk i zahraniční agentury na předních místech zaznamenaly dnešní oznámení českého premiéra Petra Nečase, že na svoji funkci nehodlá rezignovat. Současná aféra, v rámci které česká policie zadržela řadu vysokých státních úředníků včetně osob z Nečasova nejbližšího okolí, je podle agentury AP značně nepřehledná, neboť se skládá z obvinění z korupce a zneužití pravomocí i desítek kilogramů zabaveného zlata.

Světová média nás sledují. Píší o intrikách, zlatě a korupci
Foto: Zlato, a.s.
Popisek: Zlaté cihly, ilustrace

S tím souhlasí portál BBC, podle kterého se vývoj neustále mění. Německý deník Frankfurter Rundschau v pozadí kvůli sledování premiérova okolí vidí i možnou válku růží a Nečasův konec v čele vlády považuje za nevyhnutelný.

Reuters: Nálada v ulicích je napjatá

Hlavní opoziční strana chce vyvolat hlasování o nedůvěře, ale Nečas všechna obvinění odmítá a tvrdí, že zůstane. Jeho osud tak podle agentury Reuters závisí na podpoře menších koaličních stran a na tom, zda prezident Miloš Zeman, politický oponent vlády, využije své omezené konstituční pravomoci, aby Nečase přiměl k odchodu.

Nálada v pražských ulicích je napjatá, dodal Reuters. Češi se denně střetávají s tím, co považují za důkazy všudypřítomné korupce, mimo jiné s vlivnými podnikateli v luxusních vilách, nebo s pravidelným proudem zpráv o úplatcích či tučných vládních zakázkách.

Němci píší, že jde o válku růží

Nečas odstoupit nehodlá a v Parlamentu kritizoval počínání policie, napsal Frankfurter Rundschau s odkazem na to, že premiér označil zadržení špiček vojenské zpravodajské služby za "teatrální". Nečasův výraz "teatrální" citoval i list The New York Times.

Frankfurter Rundschau v článku dále uvádí, že v pozadí nynějších událostí by mohla být válka růží. Po Nečasově rozchodu s manželkou se totiž spekuluje o jeho poměru s ředitelkou jeho kabinetu Janou Nagyovou. Ta podle policie nechala sledovat premiérovo okolí včetně manželky.

Možná přijde další vlna zatýkání

Slovenský list Sme v této souvislosti konstatoval, že je stále předmětem vyšetřování, zda premiér o počínání Nagyové věděl. Deník si rovněž povšiml, že Nečas označil kauzu za mediální bramboračku, neboť je do sebe spleteno několik příběhů, které se vyvíjely samostatně.

Zpravodajský portál BBC napsal, že Nečas sice odmítá odstoupit s tím, že neudělal nic špatného, ale podle analytiků ho čerstvá obvinění zatahují do korupční aféry. "Situace v Praze se mění z hodiny na hodinu," napsala BBC s odkazem na prohlášení vyšetřovatelů, že další vlna zatýkání může brzy následovat.

Je to jako ze špionážního románu

Agentura AP v úvodu svého článku poznamenává, že celý skandál je mimořádně spletitý a má několik vrcholů, které tvoří Nečasova blízká spolupracovnice Nagyová, jeho manželka, bývalí poslanci, vojenští zpravodajci a kilogramy zlata. Rovněž poznamenává, že nikdo kromě mocenského zákulisí neví, o co zde ve skutečnosti jde a jak jsou případy propojeny. AP celou kauzu přirovnává ke špionážnímu románu, za jehož hlavní prvky považuje sledování Nečasovy manželky vojenskou tajnou službou, miliony dolarů, pruty zlata a také sedm obviněných ze zneužití pravomocí a korupce.

Zpravodajský portál Kurier.at vložil "zabavené desítky kilogramů zlata" rovnou do titulku. V textu s odkazem na české deníky informuje o trojici možných řešení - o předčasných volbách, o úřednickém kabinetu a o přežití současné vládní koalice, ať už s Nečasem v čele, nebo bez něj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…