Svjatoslav Palamar z kontroverzního Praporu Azov: Mariupol je stále ukrajinský

22.04.2022 8:35

Ocelárenský komplex Azovstal je posledním místem v Mariupolu, které kontrolují ukrajinští vojáci, mimo jiné i vojáci z kontroverzního praporu Azov. Jeden z nich poskytl rozhovor BBC. Nahlédněte.

Svjatoslav Palamar z kontroverzního Praporu Azov: Mariupol je stále ukrajinský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Znak Batalionu Azov

Svjatoslav Palamar z kontroverzního praporu Azov BBC prozradil, že komplex oceláren Azovstal je prakticky zničený a jak civilisté, tak vojáci přežívají jen díky sítí tunelů pod ocelárnami. Ale zdůraznil, že stále žijí a dokud drží byť jen jedinou část města, znamená to podle něj, že Mariupol je stále ukrajinským městem.

„Vždy říkám, že dokud jsme tady, Mariupol zůstává pod kontrolou Ukrajiny," zdůraznil v rozhovoru.

Ruský prezident Vladimir Putin sice nařídil zastavit útoky na ocelárny a uzavřít je tak, aby odtud neproletěla ani moucha. Palamar prozradil, že Rusové ostřelovali komplex z moře a vrhali na ocelárny jednu z těžkých bomb za druhou. Užívali bomb, které jsou za jiných okolností určeny k ničení opevněných bunkrů.

„Všechny budovy na území Azovstalu jsou prakticky zničeny. Shazují těžké bomby, bomby na rozbití bunkrů, které způsobují obrovské škody. Uvnitř bunkrů jsou zranění a mrtví. Někteří civilisté zůstávají uvězněni pod zřícenými budovami," řekl kapitán Palamar.

Mezi civilisty jsou prý v bunkrech ukryté i tříměsíční děti. Palamar požádal mezinárodní společenství, aby našlo způsob, jak tyto civilisty dostat ven. Do bezpečí. A ne do Ruska, protože obyvatelé Mariupolu už na vlastní oči viděli tolik ruských válečných zločinů, že absolutně nevěří, že by v Rusku byli v bezpečí.

„Po 52 dnech blokády a těžkých bojů nám docházejí léky. A pak také uchováváme nepohřbená těla našich bojovníků, které potřebujeme důstojně pohřbít na území kontrolovaném Ukrajinou," řekl.

Kapitán Palamar prozradil, že ukrajinští obránci chtějí také zajistit svou vlastní evakuaci, pokud to bude možné - ale o kapitulaci prý nemůže být řeč.

„Pokud jde o kapitulaci výměnou za bezpečnou cestu ven pro civilisty, doufám, že všichni víme, s kým máme co do činění. Rozhodně víme, že všechny záruky, všechna prohlášení Ruské federace nestojí za nic,“ zdůraznil.

„Rusko nic neobnovuje. Jeho cílem je ničit a terorizovat... Pokud padneme, tato horda půjde dále a celý civilizovaný svět bude v nebezpečí,“ nešetřil ostrými slovy člen praporu Azov.

BBC připomněla, že pluk Azov byl původně krajně pravicová neonacistická skupina, která byla později začleněna do ukrajinské Národní gardy. Jeho bojovníci spolu s brigádou námořní pěchoty, pohraničníky a policisty jsou posledními ukrajinskými obránci, kteří ve městě zůstali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…