Svoboda českých médií prý definitivně končí, oligarchové uzavřeli kruh. Echo o tom napsalo více

13.08.2015 22:31

Svoboda českých médií je na tom prý hůř a hůř. Po tom, co Andrej Babiš (ANO) koupil vydavatelství MAFRA, vstoupili další oligarchové na mediální scénu – finančníci z Penty koupili regionální Deníky. Současně je oslaben další miliardář, Zdeněk Bakala. Petr Holub si na serveru Echo24.cz klade otázku, co bude s českými médii dál.

Svoboda českých médií prý definitivně končí, oligarchové uzavřeli kruh. Echo o tom napsalo více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Denní tisk, ilustrační foto

Holub zmiňuje Agrofert, Pentu a také podniky Zdeňka Bakaly. Posledně jmenovaný se prý nezajímal o obsah novin, které vlastnil, a nedomlouval se na mediálních kartelech. Kdyby to Bakala dělal, nečelil by dnes tlaku kvůli prodeji bytů OKD. Jeho pozice je dnes oslabena a nelze vyloučit, že svá média dříve či později prodá jinému oligarchovi. S dalšími oligarchy už je tomu ale jinak.

A pokud u nás ovládnou mediální trh, svoboda tisku v Česku bude vážně ohrožena. Stačí se podívat, jak je to dnes v Chorvatsku, které nám dává tak často za příklad Andrej Babiš.

Celý text najdete zde

 „Popis situace novinářů například v Chorvatsku, které konkrétně Babišova média prezentují jako náš vzor, může posloužit jako vážné varování, že i v Česku může být ještě hůř a především že se poměry mohou průběžně zhoršovat. Freedom House ve svých zprávách popisuje chorvatský trh s dominantní rolí koncernu EPH, který slouží zájmům oligarchy Ivici Todoriče a jeho koncernu Agrokor. O nezávislosti na vládě nemůže být řeč, jak svědčí příběh ministra financí Slavko Liniče (autora chorvatského modelu on-line pokladen), který loni odpustil EPH nedoplatky na daních ve výši 200 milionů kun, poznamenává Holub.

Aby toho nebylo málo, v Chorvatsku byl současně zaveden paragraf, podle něhož lze novináře žalovat za pomluvu a za hanobení státu. Zažalováno bylo už 40 novinářů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…