Svoboda je v Česku v ohrožení, bije na poplach MF Dnes. Proč?

28.07.2014 7:24

Pod titulkem „Soud prolomil svobodu tisku“ píše pondělní MF Dnes o o víkendu zveřejněné zprávě, podle níž Okresní soud v Ostravě před třemi lety povolil policii odposlouchávat tehdejšího redaktora MF Dnes Janka Kroupu a jeho kolegu z Práva Jakuba Svobodu. Soud tak rozhodl na základě žádosti policejního protimafiánského útvaru. Ten se snažil mezi policisty najít člověka, který měl novinářům vynést identitu utajeného svědka v kauze nákupu předražených armádních vozidel Pandur.

Svoboda je v Česku v ohrožení, bije na poplach MF Dnes. Proč?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Podle redakcí osloveného ústavního právníka Jana Kysely soud povýšil zájem nalézt neloajálního policistu nad ochranu zdrojů novinářů. „Tady bych se přikláněl k rozhodnutí soudu,“ cituje list Kyselu.

Stíhání novinářů v podobném případu před 14 lety zastavil prezident

Deník nicméně připomíná případ z roku 2000, kdy dva novináři MF Dnes, Sabina Slonková a Jiří Kubík byli obviněni za to, že neprozradili jméno člověka, od něhož získali dokument o akci Olovo, jenž měl diskreditovat tehdejší místopředsedkyni sněmovny Petru Buzkovou z ČSSD. Jejich stíhání tehdy zastavil prezident Václav Havel. Nemohlo tak dojít k soudu, který by jednoznačně rozhodl, jestli mají novináři právo na ochranu svého zdroje tak, jako je tomu všude v civilizované Evropě, nebo má policie právo kdykoliv z novinářů vytáhnout, cokoliv si přeje.

Když na Západě policie tlačí na novináře, je z toho skandál

List také cituje publicistu Karla Hvížďalu, podle něhož by na Západě takový případ vzbudil mnohem větší ohlas. „Když už se tam občas policie pokusí takto tlačit na novináře, média na to upozorní a je z toho vždycky skandál,“ řekl Hvížďala listu s tím, že například v Německu je ochrana zdrojů novinářů deklarovaná rozhodnutím Ústavního soudu. „U nás samozřejmě nic takového není,“ dodal publicista.

reklama

autor: vam

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…