Svobodní rozdávali tisícovky v karvinských dolech

22.04.2014 20:20

REPORTÁŽ Oslovit také horníky z Karviné se rozhodli při své kampani do eurovoleb Svobodní. Výběr cílové skupiny nebyl náhodný. Podle Svobodných právě havíři totiž znají hodnotu peněz, tvrdě pracují a nezaslouží si, aby byli státem šikanováni.

Svobodní rozdávali tisícovky v karvinských dolech
Foto: Daniela Černá
Popisek: Strana svobodných občanů s kampaní k evropským volbám v Karviné

Někteří horníci nebyli v nejlepší náladě a když jim Svobodní nabízeli letáky, tvrdili, že se o politiku nezajímají. Další se domnívali, že jim chlapci přinesli nějakou výhru. Našli se i lidé, kteří kroutili hlavou nad tím, že se blíží evropské volby, protože o nich uslyšeli poprvé. Většina oslovených lidí si ale propagační materiál od skupinky Svobodných vzala. „Překvapily nás pozitivní reakce. V tomto kraji jsou tradiční jiné politické strany, ale možná už to naznačuje, že trend se mění, protože tradiční strany nebyly schopny vyhovět požadavkům těchto lidí,“ myslí si Petr Jahoda, člen republikového výboru, který se vydal také rozdávat letáky k dolům. Celkem jich Svobodní věnovali voličům asi 1500 a zvládli doly hned dva: Darkov a ČSA Karviná. „95 procent lidí si leták od nás vzalo. Měli jsme minimum negativních reakcí,“ pochvaloval si Jahoda.

Tisícovky pro horníky

Udat propagační materiály bylo ovšem o to jednodušší, že některé z nich měly podobu tisícikoruny. Sice ve zmenšeném formátu, ale jinak šlo o hezky provedenou kopii, alespoň z jedné strany. Voliči uviděli podobiznu Františka Palackého, na druhé straně už ale byly webovky Svobodných a heslo: „My českou korunu chceme. Napořád.“ Fikaný tah na voliče měl ale podle Svobodných hodnotný i podtext. „Horníci znají hodnotu peněz a tvrdě pracují. Za tvrdou práci by je stát neměl šikanovat a peníze jim brát. Proto si myslím, že bychom u nich mohli s naším programem uspět, protože my propagujeme to, aby člověk, který si peníze zaslouží, je opravdu měl,“ vysvětlil Jahoda a zároveň doplnil, že si nechtějí posvítit jen na euronesmysly, jak praví jejich předvolební heslo, ale také na pochybné instituce. „Nechceme, aby se z našich daní živily organizace, které nevytvářejí nic, různé pochybné úřady a tisíce úředníků. Nechceme živit systém, chceme dát peníze těm, kteří rozumí hodnotám,“ dodal Jahoda. „My jsme jediná strana, která jasně říká, že chce napořád českou korunu.“ upozornil ještě další ze Svobodných Roman Bartolšic.

Horníkům prý berou peníze kvůli solárním panelům

Odpověď na otázku, proč se Svobodní vyzbrojení propagačními materiály postavili do cesty právě horníkům, kteří šli ze šichty, je samozřejmá. Na jednom místě by těžko potkali stovky lidí, které mohli programem oslovit. Měli ale i další důvody. „Vybrali jsme si doly proto, že horníci jsou poctivě pracující lidé a nejvíce na ně dopadají nařízení jako je povinný výkup solární elektřiny nebo pěstování biopaliv. Víte, o kolik je dražší energie jen proto, že si to někdo zákonem prosadí? Právě těmto lidem peníze vezmou na daních,“ vysvětloval Jahoda. „Horníci mají docela vysoký příjem a čím vyšší příjem, tím jsou i vyšší daně. Ty daně se pak směrují lidem, kteří staví solární panely na polích, kde se mají pěstovat potraviny,“ ujistil rázně.

Svobodní upozorňovali na svůj volební program

A právě snížení daní, to je důležitý bod programu Svobodných. „Chceme zrušit daň z příjmu fyzických osob, snížit i nepřímé daně. Horníci jsou skupina, která má vyšší příjem než běžná populace, takže jich se to velmi týká. Zlevnily by se jim věci jako benzín, energie i běžné zboží,“ uvedl Jahoda. Jeho vyjádření pak doplnil i Jakub Los, který přijel do Karviné podpořit své stranické kolegy z Prahy. „Evropská unie si často klade protichůdné cíle. Dala si za cíl být nejkonkurenceschopnější region světa. Na úkor spotřeby uhlí ale nemůže přeci propagovat solární panely. Opět to odnášejí horníci, protože přicházejí o práci,“ podotkl Los.

Na poplatky na obnovitelné zdroje jde 50 procent zisku

Svobodní nesouhlasí s poplatky za obnovitelné zdroje, které podle nich zbytečně navyšují cenu energie, chtějí zrušit daň z elektrické energie a snížit tím náklady na provoz. Moravskoslezské oceláře rostoucí ceny elektřiny tíží, na poplatcích za obnovitelné zdroje prý vydají v průměru až 50 procent zisku. „Celkově pak odvedou firmy na Ostravsku ročně na podporu obnovitelných zdrojů přes 2 miliardy korun,“ spočítal Jahoda. Část prostředků, které by firmy mohly využít k modernizaci a zachování konkurenceschopnosti, jsou právě na tyto poplatky. To je podle Svobodných důvodem snižování výroby a propouštění zaměstnanců.

Svobodní budou v předvolební kampani dál pokračovat, v pátek navštíví například Ostravu.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …