Syndikát novinářů vysoudil 300 milionů od státu. A už čelí kuriózním žádostem o financování

11.04.2015 16:57

Podle Českého rozhlasu vysoudil na státu Syndikát novinářů skoro 300 milionů korun. Valná hromada prý včera schválila, jak s milionovým obnosem vynaloží, velkou část prý uloží do čtyř různých bank a utratí pouze výnosy z úroků. V syndikátu se však objevují nejkurióznější žádosti na financování různých projektů.

Syndikát novinářů vysoudil 300 milionů od státu. A už čelí kuriózním žádostem o financování
Foto: Jiří Hroza
Popisek: Novináři v jednacím sále

Podle Českého rozhlasu jde například o žádost dvanácti milionů korun na natočení několikadílného seriálu. Jedna ze členek syndikátu požaduje dva miliony korun za byt a další ze členů například finance na novinářské vybavení a cestu po Číně. „To je všude. Když se někde něco objeví, už se nasouvají kontrolky,“ řekl fotograf Jan Parkman, který zároveň zasedá ve valné hromadě Syndikátu novinářů.

Ani jedna ze zmíněných žádostí o financování projektu podle Českého rozhlasu však neuspěla. Syndikát novinářů má prý v plánu financovat spíše méně nákladné projekty, které se budou týkat médií a jejich pracovníků.

„Zaregistroval jsem, řekněme, fámy, pověsti, že se vedou řeči o tom, že teď, když jsou v tom syndikátu ty peníze, že by bylo dobrý tam vstoupit,“ prohlásil předseda sdružení Adam Černý s tím, že existuje opatření proti takovým jedincům, kteří by chtěli do syndikátu vstoupit jen z důvodu přístupu k penězům. V současné době má syndikát prý 2 400 členů, z nichž každý platí roční poplatek v rozmezí 350 až 1 150 korun.

Syndikát novinářů podle Českého rozhlasu vyhrál soudní spor s ministerstvem financí. To prý mělo v šedesátých letech přislíbit syndikátu vybudování nového sídla, protože někdejší Svaz československých novinářů daroval dvě budovy státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…