Syřan v Německu: Chápu ty, co se nás bojí. Ale ne všichni z nás přicházejí jen sedět a jíst

28.01.2016 8:15

Příběh třiadvacetiletého Kamala z malého města Talas v Sýrii přináší server Blesk.cz. Do Evropy přišel proto, aby dostudoval matematiku. „V Sýrii jsem měl se studiem problém, protože jsem tam dvakrát skončil ve vězení,“ podotkl členům projektu Příběhuprchlíků.cz v Drážďanech.

Syřan v Německu: Chápu ty, co se nás bojí. Ale ne všichni z nás přicházejí jen sedět a jíst
Foto: Peter Števkov
Popisek: Pochod imigrantů

Podle svých slov byl zavřen bezdůvodně. Pokud se prý nějakému vojákovi nelíbíte, zavře vás. „Viděl jsem lidi, kteří umírali, a někteří lidé byli opravdu, opravdu hodně zranění a vy jste jim nemohl pomoci. Neexistuje způsob jak,“ uvedl Kamal o situaci ve vězení. 

Do Evropy přišel také kvůli finančním problémům rodiny. Kvůli válce je v Sýrii totiž velmi draho. Kamal tak chce svým čtyřem sourozencům posílat peníze. Otce mají ve Spojených arabských emirátech a vrátit se kvůli hrozbě vězení nemůže. I přesto Kamal věří, že se jednoho dne všichni sejdou. 

Kamal se do Německa, kde je už pět měsíců, dostal přes Turecko, Řecko, Makedonii, Srbsko a Rakousko. „Podél celé cesty jsou všude lupiči. Prostě chtějí jen peníze. A situace na moři mezi Tureckem a Řeckem je opravdu špatná,“ vyprávěl. 

Původní text ZDE.

V Německu se prý potýká s lidmi, kteří nemají rádi uprchlíky. „A chápu je, někdy s nimi souhlasím, vzhledem k tomu, že se obávají o svoji zem, o Německo,“ vyjádřil. Není prý jasné, kdo mezi milionem příchozích je, mohou tam být i zloději, lupiči a teroristi. Ne všichni přicházejí jen sedět a jíst, vysvětluje však Kamal. 

Společně s Kamalem se projektu Příběhuprchlíků.cz zúčastnila i učitelka Gharam. Ta mimo jiné popsala svůj pobyt v uprchlickém táboře, kde měla problém s nemuslimskými rodinami. „Měly návštěvy a problémy, až jsem to sama nemohla vydržet – a ne proto, že jsem zahalená – ale oni už to s opíjením a narážkami přeháněli a hrozili, že by k nám vtrhli a zneuctili nás,“ řekla Gharam. Podle ní však německá společnost uprchlíky přijala. „A jsou lidé, kteří cítí naše vnitřní bolesti a těžkosti v našich životech,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…