Syřané se masově učí německy. Copak to asi znamená?

05.10.2015 18:01

V syrském hlavním městě propukla „německá horečka“, jak situaci tituluje agentura AFP. Ohromně vzrostly obchod s batohy a poptávka po kurzech německého jazyka. O cestě do Německa totiž sní čím dál více mladých, válkou unavených Syřanů. Informuje Svobodné fórum.

Syřané se masově učí německy. Copak to asi znamená?
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

„Jakmile se někdo na místním tržišti zeptá, který batoh je nejpevnější, prodavač Wálid hned ví, že zákazník plánuje cestu přes moře do Německa.“ Tak v současnosti vypadají tržiště v Damašku. Prodávat batohy je velmi výnosný byznys.

O cestě do Německa totiž uvažuje stále více místních. A ti se dělí na dvě skupiny. Buď měli štěstí a získali vízum, nebo je čeká cesta přes moře. Wálid prodává denně zhruba dvacet „uprchlických batohů“. Prodává i kufry na kolečkách, těch však zdaleka ne tolik. O nich Wálid mluví jako o „vízových kufrech“. Kupují si je totiž jen lidé, kteří se do Německa dostanou legální cestou.

Další trhovník, Abú Muhammad tvrdí, že takových „uprchlických batohů“ prodá klidně i tisíc denně a že poptávka po nich donutila výrobce zvýšit produkci.

Spolu s tím ohromně vzrostl i zájem o kurzy němčiny. Kdysi je poskytoval Goetheho institut, jenž však ze Sýrie odešel, když vypukla občanská válka. V současnosti však existuje více než 25 jazykových škol, ve kterých studuje přes 1 000 žáků. Jeden kurz, bez kterého nedostanou vízum do Německa, stojí zhruba 250 dolarů.

Celý text zde

Některé školy dokonce omezily výuku ostatních jazyků. Například Ibn Siny zcela zrušilo výuku angličtiny a z původních pěti hodin němčiny týdně je nyní 15. Škola také musela přijmout dalších pět lektorů německého jazyka.

Samotná legální cesta také není vůbec levná. Ke kurzům němčiny nutným k získání víza je třeba totiž složit i kauci v celkové výši 8 200 eur.

I na sociálních sítích je emigrace do Německa hlavním tématem a německá kancléřka Angela Merkelová dostala po slíbeném přijetí Syřanů přezdívku „Máma Merkelová“. V závěru však ti, kteří vízum nedostanou, se stejně vydají na cestu. „Zůstat v Damašku je jako žít ve vyhnanství. Na moři riskuji smrt, ale když zůstanu v Damašku, umřu docela jistě,“ řekl mladý Syřan Ahmed.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …