Syřani, Turci, Afghánci, Čečenci... Národnosti, které Češi nemají rádi

07.04.2016 15:15

Nejlepší vztah mají občané České republiky dlouhodobě ke Slovákům, dále také k  Angličanům, Francouzům, Američanům a Němcům. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu agentury STEM.

Syřani, Turci, Afghánci, Čečenci... Národnosti, které Češi nemají rádi
Foto: pixabay.com
Popisek: Národnosti - ilustrační foto

Při srovnání tohoto a předchozích průzkumů je patrné pokračující postupné zlepšování vztahu české veřejnosti k Vietnamcům, Rusům a Číňanům. Naopak málo vstřícní jsou lidé k Afgháncům, Čečencům, Romům, Syřanům a Arabům. Výzkum probíhal ve dnech 16. až 23. března na reprezentativním vzorku obyvatel ČR starších 18 let.

Vztah české veřejnosti k cizincům zjišťuje STEM ve svých výzkumech dlouhodobě, a to prostřednictvím ochoty lidí mít je jako sousedy.

Dlouhodobě máme nejradši Slováky

Tradičně nejlépe jsou českou veřejností vnímáni Slováci. Bezproblémový postoj k nim vyjádřilo 93 % dotázaných. Jasná většina lidí by bez problémů přijala za souseda Angličana (82 %), Francouze (79 %) či Američana (78 %).

Jen o něco menší náklonnost mají Češi k Němcům (73 %). Zhruba dvoutřetinová většina občanů by rovněž bez výhrad snesla sousedství se Židy (66 %) a Chorvaty (63 %). Skupina národností, se kterými nemá většina Čechů žádný problém, je v posledních letech stabilní.

Zajímavé je, že v průzkumu na konci roku 2015 byl pozorován pokles příznivého hodnocení Německa, Francie a Velké Británie. Ve vztahu k obyvatelům těchto zemí však žádné podobné změny pozorovány nejsou. To ukazuje na rozlišování v postoji k lidem, kteří mají občanství určité země, a k zemím jako celku.

Více než polovina lidí by velmi dobře přijala za sousedy volyňské a kazašské Čechy (54 %) a Vietnamce (52 %), polovina lidí (50 %) by neměla problém mít za souseda ruského občana.

Nejméně přijatelní jsou Turci, Arabové, Syřani, Čečenci a Afghánci

Méně než polovina lidí by bez problémů přijala sousedství Srbů (46 %), Číňanů (45 %), Indů (42 %) a Ukrajinců (41 %).

Nově byli do výzkumu zařazeni Egypťané, Turci a Syřani. S Egypťany by žádný problém neměla třetina dotázaných (33 %). Turci a Syřané se řadí spolu s obecně pojmenovanými Araby, dále Čečenci a Afghánci do skupiny nejméně přijatelných národností. Bez problémů by je přijala pouze zhruba necelá pětina občanů.

Velmi málo přijatelnými sousedy jsou i Romové, k nimž má podle časové řady STEM od roku 1994 česká veřejnost dlouhodobě špatný vztah. Podle aktuálního výzkumu by Romy pouze 15 % českých občanů přijalo bez problémů za sousedy. Téměř čtvrtině lidí by to nebylo příjemné, čtvrtina by to nesla těžce a více než třetina lidí (35 %) považuje takové soužití za zcela nepřijatelné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…