TOP 09 a ODS v Praze opět společně

12.11.2015 13:35

Pražští opoziční zastupitelé za TOP 09 a ODS chtějí při vyjednávání o nové magistrátní koalici postupovat společně. Shodli se na tom dnes, řekla ČTK zastupitelka Aleksandra Udženija (ODS). TOP 09, která v loňských volbách skončila těsně druhá, má se zastupiteli ODS dohromady 20 hlasů. Pro ovládnutí většiny v pětašedesátičlenném zastupitelstvu je nutných nejméně 33 hlasů. V úvahu přichází spojení s Trojkoalicí. Přidat by se pak mohla buď ČSSD, nebo Piráti s nezávislými.

TOP 09 a ODS v Praze opět společně
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Občanská demokratka Alexandra Udženija na besedě v Ústí nad Labem.

Dosud vládnoucí ANO, které ve volbách zvítězilo, by tak mohlo skončit v opozici. A TOP 09 si po roce v opozici může znovu pomýšlet na post primátora. V té souvislosti se nejčastěji objevují jména bývalého primátorova náměstka Jiřího Nouzy nebo šéfa klubu Václava Novotného.

TOP 09 a ODS už dříve společně magistrátu vládly. Koalice vedená tehdejším primátorem Bohuslavem Svobodou (ODS) se ale po vzájemných půtkách rozpadla. Prahu pak do loňských voleb vedla TOP 09 podporovaná sociálními demokraty.

Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice, která se několik týdnů zmítala v problémech, se po roce definitivně rozpadla v úterý. Vyjednávači z hnutí ANO byli do středy svázáni zákazem jednat s TOP 09, což významně omezovalo možnosti dojednat novou koalici. Zákaz nakonec vedení pražského ANO se svolením předsedy hnutí Andreje Babiše zrušilo. Stanovilo však novou podmínku - chtějí udržet post primátora pro Adrianu Krnáčovou. Kritizovaná primátorka ale patrně bude pro řadu potenciálních partnerů nepřijatelná.

V pětašedesátičlenném zastupitelstvu má hnutí ANO od podzimních voleb 17 mandátů, 12 klub TOP 09 a nezávislých. Po osmi je zastupitelů Trojkoalice, ODS a ČSSD. V zastupitelstvu jsou dále čtyři Piráti, čtyři komunisté a čtyři nezávislí. Koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice dosud měla na pražské radnici většinu jediného hlasu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…