TOP 09 podporuje studenty. Odmítá brutální zásahy do akademických svobod

01.02.2012 19:40

TOP 09 nechce dopustit zasahování do samosprávy vysokých škol, které může být jedním z důsledků chystané reformy vysokého školství. Po jednání se studentskými zástupci Rady VŠ to řekla předsedkyně školského výboru Anna Putnová (TOP 09). Členové TOP 09 a studenti se dnes shodli například na tom, že není možné nyní rychle zavést školné. "Ještě navíc v situaci, kdy věcný záměr zákona o finanční pomoci studentům je velmi špatně připravený," řekl po jednání předseda studentské komory Rady vysokých škol Miroslav Jašurek.

TOP 09 podporuje studenty. Odmítá brutální zásahy do akademických svobod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ex-ministr školství Josef Dobeš

Podle Putnové našly obě strany jednání řadu společných bodů. "Rozhodli jsme se podporovat studentské stanovisko v tom, že nechceme dopustit, aby pokračovalo brutální zasahování do samosprávy vysokých škol, což záměr vysokoškolského zákona možná v různých interpretacích poskytuje," uvedla Putnová.

Výtky nejsou jen plané výkřiky. Argumenty je třeba poslouchat

Zástupci studentů přijali pozvání předsedkyně školského výboru ke společnému jednání s TOP 09. "V zásadě jsme s tím jednáním spokojeni. Ukazuje se, že naše výtky nejsou jen nějaké plané výkřiky, ale jsou to skutečně věci, které jsou založené na argumentech a které je potřeba vnímat," řekl Jašurek.

Studenti a politici diskutovali nejen o školném, ale i o způsobech řízení a samosprávy vysokých škol, akreditacích či tom, jak má vysoké školství v budoucnu fungovat. Podle Jašurka by podobná jednání rádi vedli i s ostatními koaličními stranami. Jejich zástupce chtějí oslovit ještě předtím, než se věcné záměry vysokoškolských zákonů dostanou na program jednání vlády.

Vysokoškolskou reformu, kterou připravuje ministr školství Josef Dobeš, akademici kritizují. Požadují její stažení a přepracování obou chystaných zákonů, které mají upravit postavení univerzit, jejich samosprávu i školné. Dobešovy reformní záměry by měla brzy projednat vláda. Ministr dnes v Hradci Králové novinářům řekl, že je připraven se zástupci škol jednat. Podle něj musí ale reforma už začít. Její směr považuje za správný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…