TOP 09 si dělá zálusk na dalšího bankéře. V hledáčku má Niedermayera

07.02.2014 7:41

Strana TOP 09 láká na svou kandidátku dalšího bankéře. Podle informací deníku MF Dnes chce získat ekonoma a bývalého viceguvernéra České národní banky Luďka Niedermayera na čelné místo stranické kandidátky do příštích eurovoleb.

TOP 09 si dělá zálusk na dalšího bankéře. V hledáčku má Niedermayera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsednictvo TOP 09 zvolené na 3. celostátním sněmu

MF Dnes to pod příslibem anonymity potvrdili tři politici TOP 09. „Jednání s Niedermayerem se vedou, ale ještě nejsou hotová," prozradil jeden z členů vedení strany. Názory bývalého centrálního bankéře a dnes hlavního ekonoma auditorské společnosti Deloitte jsou Evropské unii nakloněny. Je například přesvědčen, že Česká republika v brzké době přijme euro.

„Není nic, co bych byl schopen teď říci. Před pěti lety se se mnou bavili nějací lidé, teď mě oslovilo více stran. Můj postoj k Evropě je známý. Mě to zajímá, ale mám teď nějakou svoji kariéru. Vyloučit se nedá nic, ale zatím jsme nedospěli ke konkrétní dohodě," reagoval sám Niedermayer, který má dlouhodobě blízko k šéfu topky Karlu Schwarzenbergovi.

„Byl by to skvělý kandidát," uvedl první muž strany. Hlavní stratég TOP 09 Miroslav Kalousek bankéřovo „namlouvání" nepotvrdil. „Nemám žádnou takovou informaci," řekl deníku.

Niedermayer není prvním bankéřem, o kterého TOP 09 usilovala

Topka už v minulých komunálních volbách postavila do čela pražské kandidátky bývalého guvernéra centrální banky Zdeňka Tůmu. Ten ale nakonec se svou kampaní s heslem „Mám Prahu na triku" neuspěl.

Dalšími kandidáty jsou Polčák, Štětina nebo Pospíšil

Kromě Niedermayera uvažuje TOP 09 spolu s hnutím Starostové a nezávislí i o dalších jménech na kandidátku. Podle zdroje z hnutí by se mohli mezi kandidáty objevit poslanec Stanislav Polčák nebo senátor Jaromír Štětina, který by měl být dokonce lídrem.

Kandidovat do eurovoleb za TOP 09 by mohl i exministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil. V tomto případě ovšem konečná dohoda zřejmě ještě nepadla. Schwarzenbergovi by se Pospíšil zamlouval. „To, že by za nás mohl kandidovat, je docela dobře možné," prohlásil pro deník Právo. TOP 09 bude kandidátku oficiálně schvalovat v druhé polovině února.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…