Ta je úplně mimo realitu. Šabatová vyrazila do vyloučené lokality na Mostecku a lidé nevěřili svým uším

08.03.2016 20:46

Stát by měl změnit vyplácení příspěvků na bydlení, aby se dostávaly přímo na účty společenství vlastníků, a nikoli majitelům bytů, kteří si je často nechávají. V Obrnicích na Mostecku to dnes řekla ombudsmanka Anna Šabatová. Ukázalo se však, že řadu lidí veřejná ochránkyně práv nepotěšila.

Ta je úplně mimo realitu. Šabatová vyrazila do vyloučené lokality na Mostecku a lidé nevěřili svým uším
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ochránkyně lidských práv Anna Šabatová na setkání s občany ve Valašském Meziříčí

Míní, že změna může řadu společenství zachránit od krachu. Například v Obrnicích jsou už zcela prázdné dva domy. Společenství se dostala do potíží kvůli velkým dluhům, protože někteří majitelé bytů si tyto sociální dávky nechávali pro sebe, přestože jsou určeny výhradně na bydlení.

Šabatová chce, aby úřady práce posílaly příspěvky na bydlení přímo společenstvím. Legislativa to podle ní umožňuje. „Podle mého názoru je výklad zákona takový, že by příspěvek mohl být posílán přímo společenství vlastníků,“ řekla ČTK Šabatová a dodala, že se obrátila i na ministerstvo práce a sociálních věcí. „Pokud se neshodneme, jsem ochotna poprosit poslance, zda by to neřešili legislativně nějakou zrychlenou formou. Myslím si, že by to mohlo zachránit leckteré společenství vlastníků před úplným krachem,“ uvedla ombudsmanka.

Šabatová diskutovala se starosty z Mostecka i o obecně závazné vyhlášce zakazující sedět na zemi, obrubníku, schodech či zídce

V Obrnicích na Mostecku navštívila veřejná ochránkyně práv tři domy ve vlastnictví společenství. Dvě společenství už zkrachovala a z domů se kvůli vysokým dluhům staly ruiny. Potíže řeší i ve třetím panelovém domě. „Majitelé bytů čerpají příspěvek, nebydlí tady a jenom ty prostředky určené nájemníkům využívají do vlastní kapsy,“ řekla ČTK starostka Obrnic Drahomíra Miklošová (ODS). Jeden z domů už obec za 2,5 milionu korun koupila a chystá se ho zdemolovat. Obcím by i drobná změna, kterou prosazuje ombudsmanka, podle Miklošové výrazně pomohla.

Šabatová diskutovala se starosty z Mostecka i o obecně závazné vyhlášce zakazující sedět na zemi, obrubníku, schodech či zídce. Veřejná ochránkyně práv s ní nesouhlasí a na konci ledna se obrátila na Ústavní soud, aby ji zrušil. V Ústeckém kraji platí vyhláška například v Litvínově, Varnsdorfu, Bílině, loni ji přijali i v Mostě a v Duchcově. „Doufáme, že Ústavní soud zpřesní a naznačí, jak by měly obce dál postupovat, pokud dochází k protiprávnímu jednání. My se nedomníváme, že sezení je protiprávní jednání,“ doplnila Šabatová. Obce podle ní mají možnosti, jak případné srocování lidí a hluk regulovat. „Mohou použít jiná ustanovení přestupkového zákona,“ dodala Šabatová.

Podle informací serveru iDnes.cz se proti ombudsmance postavila místostarostka Litvínova Erika Sedláčková. „Berete nám nástroj, jak zabránit problémové skupině lidí v posedávání na ulici do nočních hodin. Ničí veřejnou zeleň, popíjejí tam alkohol, fetují,“ udeřila na veřejnou ochránkyni práv.

Místostarostka podle všeho navíc nebyla jediným návštěvníkem debaty, který byl nespokojen. „Nevěřím, že se něco změní. Paní Šabatová se svým týmem je úplně mimo realitu,“ zaznělo z úst dalšího návštěvníka rozmluvy s ombudsmankou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…