Tabery navrhl nový politický subjekt, ale komentátor ho zarazil: Na tom by nejvíc profitoval Babiš

27.10.2019 10:44

Komentátor Vratislav Dostál se ve svém textu pro Info.cz zamyslel nad tím, jaký je recept pro nemohoucí opozici. Podle jeho slov případná nová strana jen stěží ohrozí premiéra Andreje Babiše (ANO).

Tabery navrhl nový politický subjekt, ale komentátor ho zarazil: Na tom by nejvíc profitoval Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Dostál shrnuje, že uplynuly dva roky od sněmovních voleb, a pokud se ty příští uskuteční v řádném termínu, dělí nás od nich stejná doba. „Co musí každého zaujmout, je stabilita podpory jednotlivých politických stran: aktuální předvolební preference se až na malé odchylky prakticky neliší od dva roky starých výsledků voleb,“ poznamenal Dostál.

A následně se věnoval nápadu šéfredaktora Respektu Erika Taberyho, jenž hovořil o myšlence vzniku nového politického subjektu. „Tabery to tvrdí přesto, že si je vědom systémových limitů takového scénáře. Sám přiznává, že by to mělo řadu rizik, tím hlavním je další tříštění hlasů ve středu stranické soustavy a napravo od něj,“ dodává Dostál a všímá si i toho, jak Tabery hovoří o Slovensku, kde se novým formacím tradičně daří. 

„Z takového scénáře by se v danou chvíli ze všeho nejvíc radoval Andrej Babiš. Pouze on, respektive jeho hnutí ANO, by patrně jako jediný ze vzniku nového středového subjektu profitoval. A důvod nespočívá pouze v tříštění hlasů, je jich víc a jsou vzájemně provázané. Předně: založit politickou stranu a uspět s ní ve volbách je vcelku obtížná disciplína. Kromě jasné politické vize potřebujete zdroje, lidi, přístup do médií. Příklad Slovenska je problematický minimálně v tom ohledu, že jde o jeden volební obvod, každé politické straně tudíž stačí několik výrazných a mediálně vděčných tváří, které postaví do čela (jedné) kandidátky, a má svým způsobem vystaráno. U nás se to má jinak,“ poukázal Dostál na to, že Česko je mimo jiné rozděleno do čtrnácti různě velkých volebních krajů. 

„A vůbec, když už tady máme několik stran operujících v politickém středu, kam se poděla principiální levice, která by se z Babiše nepodělala a navíc by mohla operovat také v jeho terénu? Na společenské periferii, v odloučených regionech, mezi poraženými a zklamanými, jejichž zájmy Babiš mazaně obhospodařuje? Pokud vytáhnete paty z hlavního města, vcelku rychle pochopíte, jaké realitě lidé čelí a co je trápí. I v roce 2019 lidé touží hlavně po elementárních jistotách,“ tvrdí Dostál se slovy, že kdo jiný než levice ví, že po vlastní důstojnosti netouží pouze mladí a výkonní, nýbrž každý z nás. „Dnes – zdá se – skoro jenom Babiš,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…