Tady je Putin, vidíte? Expert 168 hodin hledal mezi ženami v čepici, nakonec našel

20.11.2022 7:10 | Ze sítí

Českem lomcuje spor o pořadí barev na české a ruské trikolóře. Barvy jsou sice shodné, ale jejich pořadí se liší. Čepice, o které se vede spor, se objevily na další z řady demonstrací konaných pod heslem Česká republika na 1. místě pořádaných Ladislavem Vrabelem. Do slovní přestřelky o čepice se vložil i analytik Roman Máca, někdejší spolupracovník Bezpečnostního centra Evropské hodnoty a v poslední době také častý host ČT, když se probírá téma boje proti dezinformacím.

Tady je Putin, vidíte? Expert 168 hodin hledal mezi ženami v čepici, nakonec našel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Máca

Na státní svátek, v Den boje za svobodu a demokracii, proběhla jednak demonstrace na Václavském náměstí v Praze, a jednak před účtárnou České televize. Druhou akci organizoval Ladislav Vrabel opět pod heslem Česká republika na prvním místě.

Média zaznamenala, že někteří účastníci pochodu měli na hlavách čepice v barvách trikolóry. Barvy české a ruské trikolóry jsou sice shodné – červená, modrá a bílá –, ale jejich pořadí se liší.

Zmíněnou čepici měla nasazenou například paní Věra Horáková, která se díky článku webu Novinky.cz, který ji vyfotil v detailu, stala hlavní „hvězdou“ ruské trikolóry na hlavě.

Později se ukázalo, že „putinovská“ čepice je zcela běžný oděvní kus, prodávaný na jistém webu s oblečením jako patriotický doplněk hokejového dresu české reprezentace.

Přesto se paní Horáková, matka samoživitelka s existenčními starostmi, stala terčem nenávisti českých sociálních sítí. O tom, co zažívá, se rozpovídala ve videu na Facebooku.

„Tak k té včerejší čepici, která obletěla česká média s tím, že je proruská. Na tuto demonstraci jsem šla s tím, že mně jde o Českou republiku, abychom se zde měli dobře. V životě by mě nenapadlo, že mediální žumpa se toho chytne a udělá ze mě proruskou (osobu). Jsem matka samoživitelka a nezajímá mě politika Ruska ani Ukrajiny. Jde mi o to, abych uživila sebe i syna. A hlavně syna. Jde mi o to mít kvalitní život v České republice, abychom se zde měli dobře a aby Česká republika vzkvétala. Mediální žumpa, která ze mě udělala proruskou, je k politování. Jak jsem již zmínila, nezajímá mě Rusko, ani Ukrajina, ale Česká republika, abychom se zde v České republice měli dobře,“ zdůrazňovala Věra Horáková znovu a znovu.

„Tuto čepici jsme kupovali z toho důvodu, že jsou na ní české národní barvy a nenapadlo by mě to, že z toho udělají ruskou čepici. Tak tolik k té čepici, kterou beru jako českou, a ne ruskou,“ doplnila ještě.

Na to, že se pořadí barev na ruské a české trikolóře liší, upozornil např. analytik Roman Máca, který v minulosti patřil do týmu Bezpečnostního centra Evropské hodnoty, ale v současnosti působí v řadách Institutu pro politiku a společnost. Máca vystupuje také jako expert na dezinformační scénu v pořadech České televize 168 hodin a Newsroom ČT24.

Místo paní Horákové, která se díky webu Novinky.cz stala hlavní tváří závadné čepice, pátral mezi dalšími demonstrantkami s tímto kouskem oblečení.

„Jak se teď řeší ty ‚ruské‘ čepice tří žen na Vrabelově demonstraci, tak tohle je z profilu jedné z nich. Jo jo... To je ta ‚Česká republika na 1. místě‘. To jsou ti praví čeští ‚vlastenci‘,“ upozornil Máca s poukazem na fakt, že jedna z nositelek inkriminované čepice propaguje režim ruského prezident Vladimira Putina i jinak. Tetováním.

Roman Máca promlouvá

A vše veřejnoprávní dezinformační expert zakončil vtipkováním o rozdílu mezi Ukrajinou a jejími českými odpůrci. Ukrajina má za symbol „trojzubec“, čeští vlastenci v uvozovkách pro změnu „jednozubec“. A vše doložil obrázky.

Roman Máca promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ani bych se moc nedivila, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseisabela , 20.11.2022 8:46:49
kdyby tyto nenávistné výlevy naší rádoby politické elity vyvolaly v národě proruské tendence. Ono nám za Rusáků zase tak špatně nebylo - to "za Američanů" nás čeká jen bída a války !!! - můžeme se jen ptát - komu to asi vyhovuje ???

|  6 |  0

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…