Tady nejde o hidžáb, ale o ideologii. Šlo o zastrašení učitele a medializaci, ne o výhru u soudu. Bojovníci proti islámu po verdiktu v kauze „muslimský šátek“ povstali

27.01.2017 17:27

Drobnými ústupky to začíná a můžeme skončit tam, kde jsou Francie, Německo či Švédsko. V dnešní době budeme tolerovat to, že na základních školách nemusí děti muslimského vyznání absolvovat tělocvik či hudební výchovu a nakonec budeme tolerovat, že nechodí do školy vůbec, protože jsou ve třídách dohromady chlapci s dívkami. To říká k rozsudku v „šátkové kauze“ šéf Úsvitu-Národní koalice Miroslav Lidinský. ParlamentníListy.cz přinášejí ale i názory dalších sympatizantů se zákazem nošení hidžábů na školách.

Tady nejde o hidžáb, ale o ideologii. Šlo o zastrašení učitele a medializaci, ne o výhru u soudu. Bojovníci proti islámu po verdiktu v kauze „muslimský šátek“ povstali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Muž v helmě. I pro jeho vyrušování nechala později soudkyně vyklidit soudní síň

Už jen to, že se soud konal, je podle Václava Klause mladšího z ODS vítězství organizovaných nátlakových skupin a některých státních orgánů nad svobodnými občany a řediteli škol. Soud se Střední zdravotnickou školou v Ruské ulici v Praze, která byla somálskou dívkou obviněna z diskriminace, protože jí ve škole zakázali nosit šátek, vzbudil obrovské emoce. Dnes žalobu dívky Obvodní soud pro Prahu 1 zamítl. Zde jsou názory z tábora podporovatelů ředitelky školy Ivany Kohoutové.

Všichni jsou si rovni

"Šlo o zastrašování. Nejsou totiž jen svobody náboženských skupin a minorit, ale existují i svobody českých občanů, ředitelů škol a myslím si, že na školách jsme si všichni rovni, všichni mají mít stejná práva a lišit se jen prospěchem a chováním. Neexistuje, aby tam byly děti, které mají nějaká zvýšená práva na základě příslušnosti," sdělil Klaus mladší na sociální síti a dodal: "Soud dopadl dobře. Soudkyně zamítla všechny požadavky protistrany. Jistě byla pod velkým tlakem. Nelze ale míchat náboženskou svobodu a tuto víru praktikovat jakýmikoli způsoby. Například k soudu také nelze přijít zahalený tak, aby nebyla možná identifikace. Všude platí nějaká pravidla, která je třeba ctít. Komu se to nelíbí, existují země, kde mají tradice a pravidla odlišná."

Spoluzakladatel Úsvitu a hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Jaroslav Novák prohlásil: "Tady nejde o hidžáb, ale o ideologii. Musíme si dávat majzla před každým, kdo věří náboženské ideologii, že nevěřící jsou méněcenní a je možné je ve jménu víry znásilňovat, kamenovat či jinak vraždit. V tomto případě není žádná opatrnost dost velká, ať už jde o stavění zdí anebo bránění v propagaci takových nenávistných ideologií. Islám celých patnácet let své existence dokazuje, že je nenávistnou ideologií, která chce ovládnout svět."

Na dotaz, jestli to není stajné, jako když za komunismu učitelé zakazovali do školy nosit trička s vlajkou USA anebo s názvem nějaké tvrdší rockové kapely, Novák odpověděl: "Je to podobné. Komunismus bránil, aby mládež nosila na tričkách AC/DC anebo Sex Pistols, protože komunisté věděli, že zrovna tyto symboly jejich systém rozvrací. Otázka je, jestli v tuto chvíli chceme u nás propagovat tradice, zvyky a ideologii, které z principu věci rozvrací stávající demokratický systém, protože s ním jsou neslučitelné? Myslím, že nechceme.  Underground byl neslučitelný s normalizačním komunismem jako je islám neslučitelný s demokracií."

Šátečnice nestudovala

Protiislámský aktivista a docent z Jihočeské univerzity Martin Konvička vyzdvihl na Facebooku hlavně to, že žalující Somálka Ayan Jamaal Ahmednuurová na škole vůbec nestudovala, když napsal: "Z odvůvodnění rozsudku je zřejmé, že soud postupoval v duchu právního pozitivismu. Zkoumal, zda mohlo dojít k diskriminaci, což nemohlo, protože šátečnice vůbec nenastoupila studium. Vyhnul se ale vlastnímu problému - přípustnosti fundamentalistického islámského oděvu na veřejných školách. Takže úplně vyhráno není. Na druhé straně se ukázala odolnost našeho právního systému vůči vydírání ze strany islámofilních neziskovek a to je moc dobře."

„Rozsudek je v pořádku, ale chybí mi, že komentátoři a lidé v politice jasně neřeknou, co je islám. Islám je v podstatě náboženský fašismus,“ uvedl pro iDNES.cz šéf SPD Tomio Okamura. Pro ParlamentníListy.cz následně dodal, že je tím prostor pro další podobné soudy otevřený.

Předseda Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa Miroslav Sládek měl podobné výhrady: "Jsem rád, že byla žaloba zamítnuta a tím tato trapnost skončila. S čím však nejsem spokojen je odůvodnění rozsudku soudem. Jako hlavní důvod zamítnutí žaloby, byl totiž uveden fakt, že žalobkyně nedoložila potvrzení o získání pobytu, tím pádem se ani nemohla stát studentkou školy. V tom vidím jasný alibismus ze strany soudu a snahu vyhnout se jasnému právnímu výkladu na téma muslimských pokrývek hlavy. V budoucnu se tak můžeme těšit na další žaloby na toto téma, protože soud nevyřešil podstatu problému, tedy dodržování našich kulturních pravidel."

Drobnými ústupky to začíná

Podle exmuslima, konvertity ke křesťanství a velkého kritika islámu Lukáše Lhoťana se tento verdikt dal očekávat. "Ta dívka musela vědět, že nemá šanci legislativně uspět. Nicméně to vzbudilo velké emoce, což byl účel. To ale muselo být jasné i ombudsmance Anně Šabatové," sdělil s tím, že podobných žalob bude v budoucnu přibývat. Účelem "šátkové kauzy" totiž prý opravdu nebylo uspět, ale věc medializovat a zastrašit učitele. Podle něj byla Anna Šabatová vždy nebezpečná. "V někdejším komunistickém režimu byla Šabatová s okruhem svých známých perzekvována kvůli svému extremismu. Nebyli šikanováni jako bojovníci za demokracii, ale jako stoupenci ještě extrémističtějšího marxismu než, který vyznávali komunisté."

"Bez ohledu na tu kauzu musím říct, že když má někdo zájem žít v zemi, která není jeho původní nebo jeho předků, kde se budovaly společnost a kultura stovky let, musí to respektovat. Jak říkají někteří naši otevření státníci: 'pokud se to někomu nelíbí, tak ať se vrátí tam, odkud přišel.' To je alfa a omega. Když jsem fáral do dolů, tak byl jasně řečeno, že si sebou nemohu vzít foťák, nelze kouřit a je třeba dodržovat bezpečnostní nařízení. Rozsudek samozřejmě vítám," zdůraznil předseda Úsvitu - Národní koalice Miroslav Lidinský.

Drobnými ústupky to začíná a můžeme, jak říká Lidinský, skončit tam, kde jsou Francie, Německo či Švédsko. "V dnešní době budeme tolerovat, že na základních školách nemusí děti například muslimského vyznání absolvovat tělocvik či hudební výchovu a nakonec budeme tolerovat, že nechodí do školy vůbec, protože jsou ve třídách dohromady chlapci s dívkami. Pravidla jsou stejná pro všechny," dodal. Rozsudek v "šátkové kauze" však ještě není pravomocný.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…