Tady uznávaný právník jasně říká, že Pelikán při vydání Nikulina do USA pochybil... Mynář si přinesl do studia posudek

27.04.2018 14:32

Moderátor Luboš Xaver Veselý přivítal v internetové televizi XTV.cz hradního kancléře Vratislava Mynáře. Dozvěděl se od něj, že má Hrad k dispozici posudek, podle něhož pochybil ministr spravedlnosti za hnutí ANO Robert Pelikán, když vydal do USA údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina. Došlo i na ČT, která od kancléře dostala za uši. Vedle toho Mynář prozradil, kvůli čemu se prezident Miloš Zeman hodně zlobil.

Tady uznávaný právník jasně říká, že Pelikán při vydání Nikulina do USA pochybil... Mynář si přinesl do studia posudek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléř Vratislav Mynář

Hned v úvodu rozhovoru Mynář uznal, že se dosud nezabýval tak velkou agendou, jakou představuje práce kancléře prezidenta, takže nepochybuje o tom, že se v minulosti dopustil chyb. Ale to, jak byly závažné či kolik jich bylo, by měl zhodnotit pan prezident.

Pokud jde o mnohokrát probíranou kauzu Nikulin, podle Mynáře Hrad v této kauze nelobboval. Prezident se zajímal o osud tohoto údajného hackera, protože Nikulinova matka požádala prezidenta o pomoc. Podobných dopisů chodí na Hrad mnoho a prezidentovi podřízení se jimi zabývají. Kancelář prezidenta republiky si navíc nechala vypracovat posudek, zda ministr Pelikán pochybil, když vydal Nikulina do USA. Pod posudkem je podepsán český uznávaný právník Aleš Gerloch a ve shrnutí celého elaborátu je podle Mynáře řečeno, že ministr pochybil, když rozhodl o vydání Nikulina. Rozhodl totiž příliš brzy.

„Já mohu konstatovat, že v tom shrnutí mnohastránkového elaborátu se jasně hovoří o tom, že pan ministr pochybil, že porušil zákon, a těch pochybení je tam několik. Odborník říká: pan ministr v té době nemohl vydávat, protože neproběhly všechny právní záležitosti, neproběhly všechny možnosti odvolání ve věci kauzy Nikulin a pan ministr věděl o tom, že byla podána kasační stížnost, která má odkladný účinek, takže nemohl být vydán,“ prozradil Mynář. Hradu se to ale prý dále netýká. Je to věc pana ministra a právníka pana Nikulina. „Hrad v tomhletom nebude arbitrem,“ zdůraznil kancléř.  

Moderátor Luboš Xaver Veselý poté změnil téma a zeptal se, kdy asi bylo na Hradě největší dusno, kdy se prezident Miloš Zeman nejvíc zlobil na své okolí. Mynář se zamyslel a konstatoval, že největší dusno asi panovalo v době, když prezidentskou standartu na Pražském hradě nahradily červené trenýrky. „Taková věc dělá dusno, protože věc, která vypadá jakoby recese, tak zjistíte, že spousta mechanismů, které byly zaběhlé, tak nefungujou, že spousta mechanismů na Pražském hradě bylo zastaralých a že je potřeba se vydat novou cestou a spoustu těch věcí radikálně změnit,“ podotkl Mynář.

Naproti tomu vyšetřování čínského poradce prezidenta Zemana Jie Ťien-minga prý dusno nevyvolalo. „Tohle dusno vyvolala média a novináři,“ zdůraznil Mynář. Ve skutečnosti je to tak, že do společnosti CEFC vstoupila čínská státní společnost CITIC Group a ta má dál zájem rozvíjet česko-čínskou ekonomickou spolupráci.

Nedá se prý říci, že by bylo dusno kvůli tomu, že ještě nemáme vládu s důvěrou Poslanecké sněmovny. Prezident stojí o to, abychom brzy měli stabilní vládu, aktivně se o tuto situaci zajímá, ale není prý na Miloši Zemanovi, aby vyjednával. To je v prvé řadě úkol premiéra v demisi Andreje Babiše.    

Host si posteskl nad tím, že čelí tlaku médií; asi nikomu by prý nebylo příjemné, kdyby ho média propírala stále dokola. Zvláště záležitost prověrky na nejvyšší stupeň, kterou ani nepotřebuje. Novináři by to konečně měli vzít na vědomí a nechat to být. Tak to alespoň viděl Mynář.

Za nepodložené označil úvahy o tom, že skončí v pozici kancléře. Prezident ho prý ujišťuje, že s ním nadále počítá.

Ve druhé polovině rozhovoru přišla na přetřes Česká televize. Podle Mynáře nevykonává tato televize veřejnoprávní službu právě nejlépe a možná by stálo za to vypsat na poskytování veřejnoprávních služeb výběrové řízení. Kdyby ho vyhrála televize Nova nebo Prima, nechť veřejnoprávní služby poskytují ony.

„Dát jasná pravidla, co to ten veřejnoprávní prostor je, co by měla ta která televize, která se o to uchází, ve veřejném prostoru vyplňovat. Ať se to normálně vysoutěží. Ať se alespoň ukáže, jestli těch šest miliard, který jdou pravidelně na účet ČT, která s tím hospodaří, jak jsem z některých médií viděl, nepříliš transparentně, jak to je,“ uvedl Mynář. Pokud by tuto soutěž vyhrála Česká televize, pak ať pokračuje. Pokud by nevyhrála ČT, mohly by se ony miliardy rozdělit. „Ta soutěž by ukázala, jestli lidé chtějí, nebo nechtějí Českou televizi,“ podotkl Mynář.

Celý rozhovor naleznete zde.

Tím to však zdaleka neskončilo. Česká televize prý zkresluje informace, které předává diváků, protože odmítá přesněji informovat o tom, kolik občanů chodí za prezidentem při jeho výjezdech po krajích. ČT tehdy chtěla prezidentovi položit dvě otázky a Mynář neměl nic proti, kdyby veřejnoprávní televize řekla, kolik lidí je na náměstí. Podle informací policie bylo tehdy na náměstí asi tři tisíce lidí. Když se slečna ptala vedení, zda to smí říct, v telefonu uslyšela jasný pokyn. „A já a teď jsem slyšel, jak slečna začala koktat a říká: ‚Aha, takže máme říct několik set.‘ Tak jestli tohle je přesná informace o tom, jakým způsobem se má relevantně informovat, tak já si to nemyslím. Byl jsem přímým účastníkem téhleté diskuse.“

Mynářovi se navíc zdá, že stávající generální ředitel ČT Petr Dvořák nechodí na Hrad. Mynář má za to, že se Dvořák setkání s prezidentem vyhýbá. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…