Tady vede Trump, tam taky. V 6 klíčových státech poráží Bidena

04.04.2024 12:31

Listopadové prezidentské volby v USA jsou stále blíž. A pro stávajícího amerického prezidenta Joa Bidena, který se v jednaosmdesáti letech rozhodl obhajovat mandát, to nevypadá vůbec dobře. Zato jeho protikandidát Donald Trump, republikánský exprezident, má zřejmě našlápnuto k tomu, aby se do Oválné pracovny Bílého domu vrátil.

Tady vede Trump, tam taky. V 6 klíčových státech poráží Bidena
Foto: Repro Youtube
Popisek: Prezidentští kandidáti Donald Trump a Joe Biden

Americké prezidentské volby jsou stále blíž a průzkum, na který upozornila televize Fox News, pro list Wall Street Journal naznačuje, že stávající prezident Joe Biden, který je za demokratickou stranu odhodlán obhájit svůj mandát, to má nahnuté.

Ukazuje se totiž, že v ekonomické oblasti věří dotázaní voliči více v kompetenci Donalda Trumpa, než Joea Bidena. Na Trumpově straně stojí v otázce povzbuzení americké ekonomiky 54 procent dotázaných, zatímco na Bidenově straně je to 34 procent.

Pokud jde o ochranu hranic a řešení otázek imigrace, v Trumpovu kompetentnost věří 52 procent dotázaných, zatímco v Bidenovu kompetentnost jen 32 procent respondentů.

Pokud jde o fyzické a mentální síly potřebné k výkonu funkce prezidenta, 48 procent dotázaných má za to, že Trump má vice sil. Jen 28 procent Američanů se domnívá, že je na tom lépe Joe Biden.

Jen pokud jde o liberalizaci potratové politiky, tak se více Američanů staví na stranu Joe Bidena. Poměr sil je tady nastaven 45 procent voličů stojících na Bidenově straně, ku 33 procentům stojících na straně Trumpově.

Průzkum Wall Street Journal zveřejněný v úterý také ukázal, že Trump má náskok před prezidentem v šesti ze sedmi dotázaných států: Pensylvánie, Michigan, Arizona, Georgia, Nevada a Severní Karolína.

Průzkum WSJ byl proveden 17. až 24. března a má odchylku plus minus 1,5 procentního bodu.

Celostátní průzkum od NPR/PBS NewsHour/Marist ve středu naproti tomu ukázal, že Biden vede nad Trumpem o dva procentní body ve všeobecných volbách. Na otázku, koho by volili, kdyby se volby konaly dnes, 50 % pravděpodobných voličů odpovědělo Bidena, zatímco 48 % podporuje Trumpa.

Má to ale háček. Čtyři z deseti dotázaných uvedli, že by se jejich názor mohl před listopadovými volbami změnit.

Mezi nezávislými voliči Trump prý vede nad Bidenem o sedm bodů, v poměru 52 % ku 45 %.

Lee M. Miringoff, ředitel Marist Institute for Public Opinion, má za to, že prezidentské volby se v tuto chvíli stále jeví jako těsný souboj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…