Tajné muslimské modlitebny v Česku. Mají mít vazby i na odsouzeného pražského imáma

29.05.2020 8:12

V České republice fungují tajné muslimské modlitebny. Navštěvovat je mají i lidé, kteří měli v minulosti blízko k pražskému imámovi Shámeru Shehadehovi, odsouzenému za podporu teroristů. Jako riziko tyto modlitebny vnímají nejen policisté, ale i samotní muslimové, informuje iDNES.cz.

Tajné muslimské modlitebny v Česku. Mají mít vazby i na odsouzeného pražského imáma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Muslimka s dětmi

Jednu takovou neoficiální islámskou modlitebnou, kam se muslimové pravidelně sjíždějí, je nenápadný dům v malé obci Tuchoměřice severozápadně od Prahy, kam se sjíždí jeden automobil za druhým, oficiálně tu sídlí společnost s ručením omezeným, která dům vlastní. 

Modlitebnu provozuje firma Arabella – Tucho, kterou ovládají dva lidé – jednatelem je pražský podnikatel Yasser Z. a vlastníkem Abdullah A., muž z Rijádu, hlavního města Saúdské Arábie. Tito lidé se v minulosti podíleli na založení mešity v Praze na Černém Mostě. Zřízením malé modlitebny samozřejmě nic neporušují.

Odborníci varují před extremismem a ztrátou kontroly nad muslimskou komunitou, jelikož nikdo neví, co se v modlitebně, která je mimo dohled úřadů i policistů, káže. 

Přijíždějí sem totiž podle zjištění MF Dnes i lidé, kteří měli v minulosti blízko k pražskému imámovi Shámeru Shehadehovi, odsouzenému za podporu teroristů.

Policie modlitebnu v Tuchoměřicích proto monitoruje. Bezpečnostní informační služba podle mluvčího Ladislava Šticha „v tuto chvíli nemá relevantní signály, které by naznačovaly, že v menších muslimských skupinách dochází k nějakým problémům či náznakům radikalizace“.

Muslimové prý nejsou rádi, že vznikají tajné modlitebny. „Nemají vznikat menší modlitebny, ale mají vznikat větší střediska pod centrální správou. Musím uznat, že přešlapy některých muslimů vznikají právě mimo velké modlitebny,“ uvedl předseda Ústředí muslimských obcí Muneeb Alrawi. Proč se tak děje, si vysvětluje tím, že může jít o patriarchální záležitost nebo snahu mít modlitebnu dostupnější, než jsou třeba velké mešity.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…