Tak kdo je v té Pandoře kromě Babiše? Až po volbách, usmívá se novinářka

07.10.2021 21:43

Politickou situací krátce před volbami zahýbala kauza Pandora Papers, v níž čelí Andrej Babiš kritice za to, že poslal přes své offshory skoro 400 milionů, za které si posléze koupil nemovitosti na francouzské Riviéře. Je však pouze jedním ze zhruba tří stovek Čechů s trvalým pobytem v ČR, figurujících v dokumentech projektu Pandora Papers. Jména některých se zveřejní ale až po volbách, oznámila Právu zakladatelka webu Investigace.cz Pavla Holcová.

Tak kdo je v té Pandoře kromě Babiše? Až po volbách, usmívá se novinářka
Foto: Screen DVTV
Popisek: Investigativní novinářka Pavla Holcová

„Budeme k tomu mít ještě jednu poradu, ale spíš další jméno do voleb nepadne. S největší pravděpodobností to bude příští týden,“ uvedla na dotaz Práva Holcová, jejíž web ve středu avizoval, že další jména vlivných lidí s českou stopou na seznamu Pandora Papers bude zveřejňovat postupně.

Původní zdroj ZDE.

„Vybereme pouze ta (jména), která jsou opravdu ve veřejném zájmu a u nichž budeme disponovat ověřenými informacemi. Zaměříme se na ta, u kterých je v zájmu veřejnosti, aby byla zveřejněna, a budeme je poskytovat tak, abychom ochránili zdroje našich informací. Naším heslem není rychle, ale správně,“ uvedli novináři na serveru Investigace. Na seznamu jsou podle nich bývalí politici, zločinci, ale i nejbohatší podnikatelé v zemi.

Krátce před volbami zatím padlo pouze Babišovo jméno. Podle zjištění mezinárodního novinářského týmu Pandora Papers poslal v minulosti přes své offshorové firmy téměř 400 milionů korun na nákup nemovitostí na francouzské Riviéře.

Premiér považuje aféru za účelovou a tvrdí, že tím nepřekročil zákony, a pochybnosti kolem nákupu odmítá. Tvrdí, že před dvanácti lety poskytl půjčku, která byla řádně zdaněna, a že v té době ještě nebyl v politice. Podle Investigace.cz ale premiér ve schématu s offshorovými firmami figuroval ještě loni a tyto společnosti nyní spadají do skupiny SynBiol v Babišově svěřenském fondu, kam po vstupu do politiky vložil i koncern Agrofert.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…