Tak pozor: Vitásková přehodnocuje svou angažovanost

06.11.2022 21:14

Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a úspěšná sběračka podpisů pro svou prezidentskou kandidaturu Alena Vitásková oznámila, že ukončila činnost v platformě „Energie není luxusní zboží“, kterou založila. „To ovšem neznamená, že bych se o energetiku přestala zajímat. Právě naopak,“ oznámila Vitásková s tím, že výsledky činnosti nejsou adekvátní vynaloženému úsilí.

Tak pozor: Vitásková přehodnocuje svou angažovanost
Foto: Jiří Skupien
Popisek: Alena Vitásková

Před rokem iniciovala Vitásková platformu „Energie není luxusní zboží“ a vyzvala řadu odborníků, aby společně zpracovali a definovali rizika blížící se energetické krize. „Ti z nich, kteří moji nabídku na spolupráci přijali, byli Vladimír Štěpán, Ivan Noveský, Hynek Beran, Pavel Janečka, Jiří Chvojka, Vladimír Vlk. Připravili informace a návrhy opatření nejen pro vládu, ale i zákonodárce. „Naše návrhy na zmírnění dopadu energetické krize na občany, podnikatele jsme předkládali jak končící vládě Andreje Babiše, tak vládě Petra Fialy. Bez zájmu k řešení…,“ dodává Vitásková.

„Energie není luxusní zboží“ se podle Vitáskové však stala „značkou a tématem“ pro některé politiky, politické subjekty právě v období voleb. „Hodilo se to. Tím to z velké části končilo. Konkrétní účinná opatření nebyla zodpovědnými politiky a institucemi přijata,“ pokračuje Vitásková.

V těchto dnech komplexně přehodnocuje svou dosavadní angažovanost ve skupině „Energie není luxusní zboží“. V nemalé části občanské veřejnosti a podnikatelského sektoru v této chvíli podle ní nerezonuje problematika energetické krize tak silně, aby se o důvody a možné kroky k nápravě dostatečně zajímali a nápravu nekompromisně vyžadovali.

„Se současným vývojem se někteří smířili a forma dotací nebo různých sociálních dávek jim možná vyhovuje. Jiní rezignovali, nevěří politikům. Jiní uzavírají své provozy nebo stěhují výrobu do zahraničí. Tento stav je dlouhodobě neudržitelný, přesto vláda situaci neřeší a poslanci to tolerují,“ shrnuje současnou situaci.

To je souhrn důvodů, proč platformu opouští: „Z výše uvedených důvodů jsem se rozhodla ukončit moji činnost v platformě ‚Energie není luxusní zboží‘. Svým kolegům jsem své rozhodnutí oznámila 4. 11. 2022. Výsledky činnosti nejsou adekvátní vynaloženému úsilí, které jsem problematice věnovala,“ vysvětluje.

Tématem se plánuje zabývat stále: „Energetice a plynárenství se budu i nadále věnovat. V jiné formě a s měřitelnými výsledky pro společnost,“ uzavírá Vitásková.

Členové skupiny „Energie není luxusní zboží“ samostatně nebo společně informovali v uplynulém roce občanskou veřejnost o situaci v energetice nejen prostřednictvím médií, ale i na různých besedách, konferencích, někteří i na demonstracích.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…