Tak přeci: Podvody u voleb, prohlásilo vedení rakouských Svobodných. Výsledky prý nejsou pravé

30.05.2016 8:25

Po několika dnech mlčení se rakouští Svobodní (FPÖ) konečně oficiálně vyjádřili k prezidentským volbám, ve kterých jejich kandidát Norbert Hofer těsně prohrál s Alexanderem Van der Bellenem. Šéf Svobodných Heinz-Christian Strache prohlásil, že u voleb se podvádělo a jejich výsledek se ještě může změnit.

Tak přeci: Podvody u voleb, prohlásilo vedení rakouských Svobodných. Výsledky prý nejsou pravé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Norbert Hofer

Anketa

Muž, který vběhl před americký konvoj a vystrčil na něj holý zadek, ...

hlasovalo: 10575 lidí

„Celá řada indicií přicházejících od samotných voličů nás vede k závěru, že u voleb došlo k četným nesrovnalostem. Necháme to prověřit nezávislým subjektem a poté se rozhodneme, jestli výsledek voleb napadnout u soudu. Výsledky prezidentských voleb se tedy ještě skutečně mohou změnit,“ prohlásil včera vůdce Svobodných podle agentury AFP a dodal, že doposud bylo proti způsobu sčítání voličských hlasů podáno pět trestních oznámení.

Hofer sice zvítězil po prvním dni sčítání nad bývalým šéfem Zelených a také někdejším příznivcem rakouských komunistů Alexanderem Van der Bellenem o téměř čtyři procenta, ale v jeho neprospěch nakonec rozhodly korespondenční hlasy. Van der Bellen porazil Hofera v poměru 50,3 % ku 49,7 %, což v konečném důsledku představovalo rozdíl ve výši 31 026 hlasů. Hoferovi příznivci výsledky voleb od začátku zpochybňovali, ale samotní Svobodní doposud mlčeli.

Včerejší Stracheho výroky však svědčí o tom, že FPÖ patrně sbírala potřebné důkazy, aby mohla proti údajným nesrovnalostem při sčítání hlasů podat oficiální protest. Strache sice hovořil o tom, že volby ještě bude prověřovat „nezávislý subjekt“. Je však nepravděpodobné, že by po jeho otevřené kritice Svobodní výsledky voleb uznali. Byť samotný Hofer bezprostředně po zveřejnění výsledků uznal svoji porážku a své voliče nabádal k tomu samému.

Rakouský prezident má sice spíš jen ceremoniální úlohu, přesto může např. vyhlásit předčasné nové volby, které se jinak v zemi budou konat až v roce 2018, a Hofer předem avizoval, že by tak možná učinil. V posledních měsících totiž Svobodní jasně dominují všem průzkumům veřejného mínění a naopak vládní koalice složená z lidovců a socialistů značně oslabuje. Svobodní se drží na 30 % a v nedělním průzkumu realizovaném společností Gallup dokonce získali 34 %, zatímco socialisté jen 24 % a lidovci ještě o tři procenta méně.

Mainstreamová média i přední evropští politici po vyhlášení výsledků prezidentských voleb v Rakousku nijak neskrývali svoji úlevu z toho, že představitel údajné „krajní pravice a populista“ Hofer neuspěl. Vzhledem ke „krajně levicové“ minulosti Alexandera Van der Bellena se tento fakt v každém případě jeví poněkud překvapivým. Samotný Van der Bellen svoji politickou minulost v televizní debatě s Hoferem bagatelizoval a sváděl své sympatie ke komunismu na obligátní mladickou nerozvážnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…