Tak tady je teď Zeman: Zajímavosti o Kazachstánu, který je spojencem Putina, ale umí na ruského medvěda i zavrčet

24.11.2014 14:01

Český prezident Miloš Zeman včera odjel na státní návštěvu Kazachstánu, jehož režim je často považován za autoritářský. Zemanův protějšek Nursultan Nazarbajev nešetří opozici a před několika měsíci se dostal i do sporu s Vladimirem Putinem.

Tak tady je teď Zeman: Zajímavosti o Kazachstánu, který je spojencem Putina, ale umí na ruského medvěda i zavrčet
Foto: Daniela Černá
Popisek: Miloš Zeman v Osoblaze

Kazachstán patří mezi deset největších států světa, a díky svému nerostnému bohatství je velkým lákadlem pro zahraniční investory. V posledních patnácti letech ekonomika země neustále rostla. Vzhledem k obchodní provázanosti Kazachstánu se sousedícím Ruskem však nyní ekonomický růst přece jenom zpomalil. Export Kazachstánu směřuje nejvíce právě na ruské trhy. V důsledku západních sankcí však vývoz zboží klesá. Ministr hospodářství Kazachstánu se nedávno nechal slyšet, že vláda kvůli tomuto poklesu přehodnotí své prognózy na příští dva až tři roky.

Z tohoto pohledu se zdá, že návštěva prezidenta Zemana přichází v pravý čas. Zeman by rád touto cestou pomohl k nastartování obchodních vztahů mezi oběma zeměmi. Spolupráce by mohla být navýšena zejména v oblastech strojírenství, energetiky a dopravy. Prozatím je v Kazachstánu zastoupena zejména společnost Škoda Auto, která zde od roku 2005 montuje své vozy. Před několika týdny se prostřednictvím své zahraniční návštěvy český prezident snažil oživit hospodářské vztahy s Čínou, která je často kritizována za nedodržování lidských práv. Kazachstán má v očích zbytku světa podobný problém.

Současný prezident Nazarbajev vládne v zemi nepřetržitě již od roku 1989. Svůj současný mandát získal po volbách před třemi lety, kdy údajně získal 95 % hlasů. Opozice i nezávislé organizace zabývající se lidským právy vyčítají prezidentovi vedle netransparentních voleb korupční jednání, omezování médií i občanských svobod. Předloni například poslal soud ve městě Aktau na 7,5 let do vězení vůdce opoziční strany Vpřed! Vladimira Kozlova. Spolu s ním byli tehdy odsouzeni i další aktivisté a odboráři.

Díky značným zásobám plynu, ropy či uhlí však s Kazachstánem čile obchoduje celý svět a zemi pravidelně navštěvují přední politici z celého světa. Podle expertů jsou sice volby v zemi často zmanipulované, ale Nazarbajev by prý zvítězil i v případě konání demokratických voleb. Zahraniční investoři do země pravidelně přinášejí desítky miliard dolarů a životní úroveň Kazachů je v porovnání se sousedícími zeměmi poměrně vysoká.

Skutečně kategoricky se tak v oblasti lidských zpráv vůči Kazachstánu staví jen někteří umělci. Před třemi lety zde např. zrušil svůj koncert na poslední chvíli po poradě s Amnesty International zpěvák Sting. Ale ani mezi umělci na toto téma nepanuje stejný názor. Např. známý americký rapper Kanye West zazpívat na loňské svatbě vnuka Nazarbajeva žádný problém neměl.

Vzhledem ke zmíněné závislosti kazachstánského hospodářství na Rusku byly vzájemné vztahy vždy přátelské. Před třemi měsíci však došlo mezi oběma zeměmi k menší roztržce. Ruský prezident Putin koncem srpna na setkání s mladými Rusy zpochybnil suverenitu země. Podle Putina žádný Kazachstán nikdy neexistoval a do značné míry je produktem současného prezidenta Nazarbajeva. „Jsem přesvědčen, že většina kazašských obyvatel podporuje užší vztahy s Ruskem a prezident země to bude respektovat," dodal tehdy mimo jiné Putin.

Rozčílená reakce prezidenta Nazarbajeva na sebe nenechala čekat a zaznamenala ji většina světových médií. Prezident Kazachstánu hrozil, že vzájemné dobré vztahy se mohou stát minulostí. „Naše nezávislost je pro nás ta nejdražší věc na světě. Je to odkaz našich dědů, kteří za ni bojovali po dlouhý čas. Nikdy se nikomu nepodvolíme a uděláme vše pro to, abychom své hranice zabezpečili proti jakémukoli nepříteli," prohlásil Nazarbajev 

Nazarbajev se také vyjádřil pochybovačně o další účasti Kazachstánu v Euroasijské hospodářské unii, jejíž zakládající dohoda byla podepsána letos v květnu a v platnost vstoupí od 1. ledna 2015. První náznaky neshod se však objevily již na konci června, kdy Kazachstán odmítl zavádět po vzoru Ruska dovozní cla na ukrajinské zboží, protože nechtěl poškodit své vztahy s Kyjevem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…