Tak takhle je to s respirátory: Po show Primy dusno

06.04.2021 12:13

V neděli v poledne začalo na CNN Prima News speciální vysílání, v němž se objevili ministr vnitra Jan Hamáček, biochemik Zdeněk Hostomský a epidemiolog Rastislav Maďar. Ten prohlásil, že sice není úplně nezbytné nosit roušky na liduprázdné ulici, ale bez podobných sporných nařízení se vláda neobejde, protože někteří občané rozumí jen zákazům a příkazům a bez nich se nechovají dostatečně zodpovědně. Když to slyšel expremiér Mirek Topolánek, vypěnil natolik, že užil vulgární výraz.

Tak takhle je to s respirátory: Po show Primy dusno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek

Maďar vysvětloval, proč jsou zpěv či pití kávy na veřejnosti rizikové. „Víte, třeba otázka zpěvu. Tam se zjevně prokázalo, že zpěv je riziková věc, protože je prokázáno, že když zhluboka dýcháte, tak ten virus spíš vdechnete,“ poznamenal.

Za klíčové Maďar považuje, aby lidé dodržovali rozestupy, a když nemohou dodržovat rozestupy 2 metry, mají bezpodmínečně nosit respirátory. „Uzávěra okresů mohla být trochu rychlejší. Kdyby byla rychlejší, mohlo se zabránit rychlejšímu šíření britské mutace viru ze západu republiky na východ. ... Nikdo nikomu nechce nic zakazovat, ale na část společnosti neplatí nic jiného než zákazy,“ posteskl si Maďar.

Podle jeho názoru by stačilo, kdyby lidé, kteří jsou bez respirátoru, nasadili ochranu ústa a nosu v okamžiku, když by se k nim někdo blížil, jenže toto někteří lidé prostě nedělají.

„‚Na část populace platí jen zákazy,' hájí roušky venku epidemiolog Maďar. A ta většina ať nám políbí prdel, co?“ rozčílil se na to konto expremiér Mirek Topolánek.

Jenže Maďar se okamžitě ohradil.

„Vy píšete chlapácké jedovaté tweety podle clickbaitů? Zjevně vycházíte pouze z titulku nebo ze stručného přepisu v jiném médiu bez dalšího kontextu. Já mimo jiné řekl, že nejsem autor toho opatření, ale chápu princip a nechci to kritizovat, jelikož by to bylo ... levné,“ prohlásil.

Rastislav Maďar a Mirek Topolánek jsou ve při

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…