Tak to je síla: Šéf odborů Zavadil, Zemanův přítel, prý povede ČSSD v Praze

12.07.2013 7:48

Prezident Miloš Zeman zřejmě opět posílí svůj vliv v sociální demokracii. Podle informací deníku MF Dnes do strany vysílá svého spojence, předsedu odborových svazů Jaroslava Zavadila. Ten by dokonce měl podle informací deníku vést pražskou kandidátku ČSSD.

Tak to je síla: Šéf odborů Zavadil, Zemanův přítel, prý povede ČSSD v Praze
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident Miloš Zeman přijjal radu Českomoravské konfederace odborových svazů

"Jednáme, není to definitivní," vyjádřil se ve čtvrtek Zavadil, velký spojenec hlavy státu. K vítězství v prezidentských volbách Zemanovi gratuloval mezi prvními a na Hrad jezdí pravidelně. Zeman tak do strany dosadí svoji další podporu, která už tak v ČSSD sílí. To se ukazuje i na tom, že strana pravděpodobně udělí důvěru prezidentem jmenované vládě, o čemž rozhodlo křídlo neformálně vedené jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem.

Sociální demokraté se totiž obávají, že by druhý pokus k sestavení vlády dostala Miroslava Němcová z ODS. Lidé kolem Haška tvoří ve straně asi polovinu, ale první místopředseda strany si podle informací deníku získává na svou stranu i další "sobotkovce". Pokud se sněmovna na schůzi 17. července nerozpustí, sejde se předsednictvo a rozhodne o postoji k vládě.

Posílení vlivu

Tím, že ČSSD hodlá do čela pražské kandidátky nasadit šéfa odborů Zavadila, vzroste vliv Miloše Zemana. Jaký vliv na rozhodnutí strany Zavadila nominovat má sám prezident, není jisté. Ale ve straně se hovoří o tom, že Zeman tímto tahem posiluje své stranické křídlo. "Velmi mě to těší. Je logické, že šéf odborů chce kandidovat za stranu, jejíž program je odborům nejblíže," uvedla k tomu místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková.

Nadšením tolik neoplývá ale například známý "protizemanovec" Jiří Dienstbier. "Pro mě je mnohem podstatnější kvalita kandidátky jako celku a v tomto případě si jist nejsem," uvedl. Mnozí další členové ovšem Zavadilovu kandidaturu berou jako hotovou věc, ačkoli ještě neprošel potřebným schvalovacím kolečkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…