Tak to ne! okřikl Zdeněk Škromach ,,přítele" Jiřího Dienstbiera

14.01.2015 10:25

Návrh na omezení pravomocí prezidenta ČR z pera ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD) rozcupoval na svém facebookovém profilu ministrův stranický kolega Zdeněk Škromach. Ústava prý není trhací kalendář a neměla by se účelově měnit po každých volbách. A už vůbec ne, když tu změnu navrhuje poražený prezidentský kandidát Jiří Dienstbier za podpory dalšího neúspěšného kandidáta Karla Schwarzenberga.

Tak to ne! okřikl Zdeněk Škromach ,,přítele" Jiřího Dienstbiera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Senátu Zdeněk Škromach

„Ústava není trhací kalendář a neměla by se účelově měnit po každých volbách. Navíc některé návrhy, jako právě návrh na omezení pravomocí prezidenta, mohou být až ohrožením demokracie,“ píše Škromach s tím, že účelovost této změny je o to silnější, že ji navrhuje poražený prezidentský kandidát Jiří Dienstbier za podpory dalšího neúspěšného prezidentského kandidáta a předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga.

Podle Škromacha by se navíc snaha o omezení pravomocí hlavy státu dala považovat za určité vyjádření pohrdání občany naší země, kteří se prvních přímých prezidentských voleb zúčastnili a zvolili si svého prezidenta. „Dokud si prezidenta volilo 281 poslanců a senátorů, prezidentské pravomoci nevadily. Teď, když si svého prezidenta přímo volí všichni občané, mu budeme pravomoci omezovat. Opak by měl být pravdou. Přímo volený prezident by měl mít spíše více pravomocí,“ míní Škromach.

„Určitě Ústava ČR není dokonalá, ale mám obavu, že stachanovské úsilí některých ústavních činitelů ji učiní ještě méně dokonalou. Tak se vraťme k řešení skutečných problémů občanů naší země a ne ukřivděného ega některých prominentních politiků. S touto ústavou se dá žít i vládnout,“ zakončil místopředseda Senátu zásadní polemiku se stranickým kolegou. Pro zajímavost lze dodat, že mezi sociálními demokraty je tradicí oslovovat se ,,příteli" a ,,přítelkyně".

Co přesně napsal Zdeněk Škromach:

A je to zase tady! Když chce někdo odvést pozornost od skutečných problémů lidí, začne řešit ústavu. Ústava není trhací kalendář a neměla by se účelově měnit po každých volbách. Navíc některé návrhy, jako právě návrh na omezení pravomocí prezidenta, mohou být až ohrožením demokracie. Účelovost této změny je o to silnější, že ji navrhuje poražený prezidentský kandidát Jirka Dienstbier za podpory dalšího neúspěšného prezidentského kandidáta a předsedy TOP09 Karla Schwarzenberga. Je to i určité vyjádření pohrdání občany naší země, kteří se prvních přímých prezidentských voleb zúčastnili a zvolili si svého prezidenta. Dokud si prezidenta volilo 281 poslanců a senátorů, prezidentské pravomoci nevadily. Teď, kdy si svého prezidenta přímo volí všichni občané, mu budeme pravomoci omezovat. Opak by měl být pravdou. Přímo volený prezident by měl mít spíše více pravomocí.

Určitě Ústava ČR není dokonalá, ale mám obavu, že stachanovské úsilí některých ústavních činitelů ji učiní ještě méně dokonalou. Tak se vraťme k řešení skutečných problémů občanů naší země a ne ukřivděného ega některých prominentních politiků. S touto ústavou se dá žít i vládnout. Hezký den.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…